Aktivno državljanstvo

Mladost – Nosilka EU sprememb Škofja Loka

29. 3. 2024 avtor: Zavod O, Zavod škofjeloške mladine
mladi

V Škofjo Loko seje na dogodku Mladost – Nosilka EU sprememb v preteklem tednu (25. 3. 2024) oglasila EU poslanka Ljudmila Novak. Dogodek je organiziral Zavod O, kot lokalni partner, pod okriljem Mreže MaMe in ob podpori in financiranju EU parlamenta.

Dogodka se je udeležilo veliko mladih, prenovljena dvorana društvenega centra v Škofji Loki je bila zapolnjena. Na samem dogodku je bil predstavljen delovni dan EU poslanka, potekal je kviz o EU ki nam je osvežil znanje o EU skupnosti, ter  neformalen pogovor z vrsto zanimivimi vprašanji mladih kar direktno poslanki Ga. Ljudmili Novak. Tako so mladi iz prve roke lahko izvedeli mnenja poslanke, ter se spoznali z delom funkcionarja na evropskem nivoju.

Sledil je pogovor v skupinah. Mladi so imeli navoljo teme, katere so relavantne za vsakega državljana Evrope. Kaj nam lahko omogoči EU na področju tehnologije?  Kaj je aktivna participacija in kako si tega koncepta lahko poslužijo mladi? Kako lahko EU poskrbi za zdravje in socialno varnost mladih?

Kakšne predloge imajo mladi za izboljšanje izobraževalnega sistema?

Na vse to smo udeleženci na dogodku poizkušali odgovoriti. Vsi predlogi iz vseh dogodkov bodo skrbno zbrani ter pregledani, ter uporabljeni kot smernice odločevalcem na najvišjem nivoju

Spoznali smo se tudi s platformo Skupajsmo.eu, kjer se mladi trudijo osveščati o pomembnosti EU volitev.

Dogodek se je zaključil s pogostitvijo, ob prigrizku so stekle debate in povabilo na letošnji evropski mladinski dogodek v Brežicah.