Kultura

Na EYE Brežice po kulturni glow up!

15. 5. 2024 avtor: Uredništvo
banner

Si že večkrat videl_a promocijo za EYE Brežice, veš, kdo bo tam in veš, da je udeležba brezplačna, ne veš pa kaj več od tega? Potem je tale prispevek zate!

EYE Brežice je evropski mladinski dogodek, ki je poln kulturnega dogajanja. Potekal bo med 23. in 26. majem.

Že v četrtek se bodo udeleženci zvrstili v kulturno-umetniške kolonije z različnimi vsebinami: grafiti, IMPRO gledališče, fotografija, film, likovno ustvarjanje in gledališče zatiranih.

Tri dni bodo ustvarjali pod vodstvom strokovnih mentorjev_ic in na končni produkciji v soboto predstavili svoja umetniška dela. Prijave za kulturno-umetniške kolonije so se zapolnile že par tednov nazaj, ampak brez skrbi, za vse ostale so tu osrednje dejavnosti, na katere se še lahko prijavite. Udeležite se jih lahko v petek, soboto ali pa kar oba dneva skupaj.

Kaj pa se bo dogajalo tam?

V petek in sobota zjutraj boste lahko prisluhnili TED govorom slovenskih vplivnežev. V petek bodo na govorniškem odru Teja Jugovic, Aljoša Bagola, Klara Eva Kukovičič in Ana Mačič Kotnik, v soboto pa Sara Isaković, David Zupančič, Sara Štiglic in Klara Kralj. Zagotovo bo marsikateri_a udeleženec_ka od tam odšel_a motiviran_a za nove dosežke in poln energije za preostale aktivnosti dneva.

TED govorom bodo v petek sledile naslednje delavnice:

(Ne)napisana pravila družbe – Na aktivnosti bo izvedena interaktivna socialna igra, skozi katero boš lahko ozavestil_a vpliv družbenih norm na posameznika_co, osmislil_a svoje razumevanje različnih perspektiv in norm v vsakdanjem življenju.

Kako naj začnem s podkastom? – Aktivnost, kjer bo razloženo, kaj je podkast, kakšen je njegov namen in kako se sploh lotiti snemanja.

Moj idealni EYE je … – Ta aktivnost ti bo pomagala sprostiti vso tvojo ustvarjalnost in oblikovati dogodek, kakršnega se boste ti in tvoji_e prijatelji_ce z veseljem udeležili_e.

Sprehod dobrih idej za prihodnost EU – Ves čas EYE Brežice boš lahko kadarkoli na tej točki podal_a svoje ideje o prihodnosti Evrope, brskal_a za navdihom na skupajsmo.eu in še in še.

Delavnica TikTok&Reels “Uporabi svoj glas” – Tema aktivnosti bo “misija nemogoče”, in sicer, kako zastaviti vsebino in posneti video, ki bo mlade spodbujal k udeležbi na volitvah v Evropski parlament.

Posvet “Je luč na koncu tunela kulture ne-aktivne participacije mladih?” – Na tej aktivnosti
se bodo mladi pogovarjali, kje so vzroki za nezanimanje za participacijo mladih in kako lahko kakor koli spodbudimo zanimanje mladih za soustvarjanje prihodnosti.

Eksperiment Modrooki – rjavooki – Osrednja točka te aktivnosti bo socialni eksperiment, ki ga je v 60. letih 20. stoletja razvila Jane Elliott, ugledna aktivistka proti rasizmu v ZDA.

Debatirati ali ne debatirati? To sploh ni vprašanje! – V tej debatni aktivnosti bomo naslovili_e teme poglobljene argumentacije, ki ti bodo pomagale vse od prepričevanja staršev, da za kakšno uro podaljšajo čas, preden moraš nazaj domov, pa vse do prepričevanja odločevalcev_k, da kaj v sodelovanju s tabo spremenijo na lokalnem, nacionalnem, evropskem ali globalnem nivoju.

EU raste! – Izvedel_a boš, kakšni so koraki, izzivi in možnosti za vstop držav kandidatk v EU.

“Marketing kot orodje za družbene spremembe“ – Aktivnost bo ‘learning by doing’ izkušnja, kjer se bomo dotaknili_e temeljev komuniciranja, primerov dobrih praks in razvoja tvoje
ideje za spremembo v družbi.

Simulacija podnebne diplomacije – Ta aktivnost bo zato skozi simulacijo zasedanja konference UNFCCC opolnomočila udeležence_ke in ponudila zabaven, interaktiven vpogled v mednarodne procese na področju podnebnih sprememb, ki potekajo na konferencah Združenih narodov o podnebnih spremembah.

Platna participacije – Na aktivnosti bo nastala XXXXL zastava, ki bo predstavljala mozaik različnih stališč, interpretacij in idej o evropskih vrednotah ter demokraciji.

Igrificirana simulacija volitev v EP – Interaktivna delavnica bo s pomočjo aplikacije ponudila digitalni, igrificiran način za enega_o ali več igralcev_k. Omogočila ti bo, da se na zabaven način seznaniš in razpravljaš o aktualnih evropskih izzivih, spoznaš Evropsko unijo (EU), programe parlamentarnih skupin Evropskega parlamenta (EP), izveš več o kandidatih_kah na volitvah v EP itd.

Fake news v dobi AI – Cilj te delavnice je opolnomočiti mlade z znanjem, kako se boriti proti dezinformacijam in lažnim novicam v dobi umetne inteligence ter za to predstaviti orodja za
njihovo prepoznavanje.

Govorniški kot – Govorniški kot bo prostor, kjer bodo lahko udeleženci_ke spregovorili_e o
izzivih in potencialnih, ki jih vidijo v Evropi.

V soboto pa bodo na voljo naslednje delavnice:

Izdelava Čeberol’c – Na tej aktivnosti bomo izdelali čebelorol’co, naravno alternativo za ALU folije, v kateri živila ostanejo sveža.

Kolaž »V kakšnem svetu želim živeti?« – Na delavnici boš s pomočjo tehnike kolaža prikazal_a, v kakšnem svetu si želiš živeti.

Zeleni potni list – Skozi interaktivne metode neformalnega izobraževanja (gre za metode, ki v najvišji možni meri upoštevajo izkušnje, znanje in potrebe vsake vključene osebe) boš lahko z ostalimi udeleženci_kami aktivnosti razmišljal_a o svojih in izbirah drugih, kar zadeva potovanje in načrtovanje tega.

Mreža vzornikov_ic: »Reel za dober feel« – Ta delavnica bo spodbudila mlade udeležence_ke, da razmislijo o kompetencah, ki so zanje pomembne in o prostorih neformalnega izobraževanja, kjer te kompetence lahko pridobijo in okrepijo.

Dogajanju pa še ni konec!

Tako v petek kot v soboto bosta aktivnostim zvečer sledila dva koncerta in ja, tudi tu je udeležba brezplačna. V petek bosta nastopila Drill in Vazz, v soboto pa Leopold I. in Koala Voice.

Izbire je veliko, do zaključka prijav pa še tri dni. Če že dolgo nisi obiskal_a kakšne dobre delavnice ali slišal_a res navdihujočega govora in potrebuješ kulturni glow up, pohiti in se prijavi do vključno 17. maja!

Se vidimo na EYE!