Kultura

Naj živi kultura

2. 4. 2024 avtor: Kulturni center Semič
dogodek v Semiču

V Kulturnem centru Semič smo v letošnjem letu že izvedli tri potopisna predavanja. Predstavitev Venezuele je potekala v sredo, 27. marca 2024, ko je svojo zgodbo delila Daniela Hočevar (Pili). Z nami je delila izjemno zanimivo družinsko anekdoto. Njen dedek, Slovenec po poreklu, se je preselil v Venezuelo in tam ustanovil družino, zaradi česar ima tudi Daniela slovenski priimek. Zaradi nevzdržnih življenjskih pogojev v Venezueli sta se z bratom odločila, da se preselita v Slovenijo, natančneje v Belo krajino.

Suho podnebje v Venezueli

V Venezueli znaša povprečna mesečna le 25 evrov, kljub temu pa so stroški življenja primerljivi s slovenskimi. Cenovne razlike se kažejo že med dopoldanskimi in popoldanskimi urami, zlasti pri ceni kruha. Poleg tega imajo prebivalci Venezuelo dostop do električne energije le približno 4 do 8 ur na dan, kar zahteva hitro polnjenje mobilnih telefonov in drugih električnih naprav v tem časovnem okviru.

Daniela je med predstavitvijo izpostavila: “S seboj sem prinesla svojo kulturo, vendar spoštujem in sprejemam kulturo vaše države. Naj živi kultura!” V Sloveniji najbolj pogreša toplo podnebje, ki ga je vajena v Venezueli. Med najljubše jedi v Sloveniji uvršča govejo juho. Poleg tega je predstavila tudi tradicionalni venezuelski ples, ki je bil povod za skupni ples po zaključku potopisa.

Daniela Hočevar

Foto: Uroš Novina in Lidija Kočevar