EU zadeve

“Ne odnehaj ob zavrnitvi prvega projekta”

17. 4. 2024 avtor: Uredništvo
moški

Pred tabo je aprilski intervju. Ker v tem mesecu obeležujemo Evropski teden mladih, smo tokrat za rokav pocukali Lovra Klinarja, ustanovitelja Društva Mladi Evropejci Gorenjska (DMEG), v katerem aktivno promovirajo evropske vrednote. Lovro nam je med drugim zaupal, kaj ga motivira, zakaj ne odnehati, če je tvoj evropski projekt zavrnjen, in njegovo najljubšo Interrail destinacijo. 

Si predsednik Drušva Mladi Evropejci Gorenjska, zaposlen pri Evropski komisiji in tudi v prostem času se udeležuješ raznih evropskih projektov. Kako bi se sam predstavil?

Sem prijazen in preprost 28-letnik, rad kolesarim, hodim s prijatelji na pivo in se pogovarjam o evropski politiki.

DMEG je zelo aktivno društvo na področju ozaveščanja EU med mladimi. Zakaj si se ga odločil ustanoviti? 

Društvo sem pred petimi leti ustanovil s skupino prijateljev, s katerimi si delimo iste evropske vrednote, radi potujemo in spoznavamo nove ljudi iz drugih (evropskih) držav. V društvu si prizadevamo, da bi mladi bolj aktivno sodelovali pri oblikovanju skupne evropske prihodnosti, za katero verjamemo, da je ključna še bolj povezana in trdna Evropska unija. 

Mladi v društvih velikokrat želijo napisati svoje projekte in organizirati Erasmus+ izmenjave. Pri 21 letih si prvič pomagal napisati en takšen projekt, sedaj jih imaš za sabo že nekaj. Bi dal kakšen nasvet mladim, ki ga pišejo prvič?

Moj nasvet je, da naj si izberejo temo, ki jih najbolj zanima in ki prispeva k uresničitvi nekega višjega cilja, ki so si ga zadali v življenju. Prav tako naj ne odnehajo že ob prvi zavrnitvi, saj ponavadi dobiš odlične povratne informacije, kako projekt ob naslednji prijavi izboljšati, in novo izkušnjo z pisanjem prijavnice. 

mladi
Lovra Klinarja zanimajo evropske vrednote; Foto: osebni arhiv

Na kateri projekt znotraj društva si najbolj ponosen?

Lani sem organiziral Erasmus+ projekt z naslovom Mladi snovalci miru, ki je potekal v Sarajevu. Tam smo mladi iz Slovenije, Ukrajine, Belorusije, BiH, Španije, Avstrije in Litve spoznavali sodelujoče države in EU, raziskovali teme o konfliktih in vojnah v Evropi, debatirali, iskali podrobnosti in razike (npr. med vojno, ki se je v 90. letih dogajala v BiH, in današnjo v Ukrajini) ter na koncu našli nekaj opcij za upravljanje s konflikti in izgradnjo miru.

V aprilu poteka Evropski teden mladih, na katerem sodeluje tudi DMEG. Kako bi mlade spodbudil, da se ga udeležijo?

Na zemljevidu dogodkov je označenih prek 90 aktivnosti, ki se bodo v Sloveniji dogajale v sklopu Evropskega tedna mladih. Prepričan sem, da se bo za vsakega našla kakšna zanimiva delavnica. Mi smo se v sklopu ETM v Kamniku udeležili pub kviza, imeli smo stojnico ter se odpravili na Stari grad nad Kamnikom. Bilo je res super. 

Slišali smo, da zelo rad potuješ z Interrailom, zakaj in katera je tvoja najljubša destinacija na poti?

Če se le da, po Evropi potujem z vlakom. Najlepša destinacija mi je bila pot skozi švicarske Alpe imenovana Bernina express. Vlak gre nad 2000 metri nadmorske višine in ponuja prečudovit razgled na gore. Najdaljša pot, ki sem jo opravil, pa je bilo več dnevno potovanje iz Slovenije do mesta Rovaniemi, na severu Finske.

Evropskih volitev se udeleži zelo malo mladih. Kako ti gledaš na to problematiko?

Politiki naših problematik ne jemljejo dovolj resno in na njih velikokrat pozabijo, ko so izvoljeni. Veliko mladih tudi ne zanimajo teme, o katerih govorijo, ali pa so jih že naveličani. Zato bomo v društvu nekaj dni pred volitvami organizirali debato mladi za mlade, kamor bomo povabili vse najmlajše slovenske kandidate za evropske poslance in se pogovarjali o temah, ki so mladim blizu. 

Knjiga, ki jo priporočaš?

Na vlaku sem prebral zelo ganljiv roman A Little Life pisateljice Hanye Yanagihare, ki me je na koncu kar šokiral. 

Kje črpaš motivacijo in kakšni so tvoji načrti za prihodnost?

Motivacijo črpam iz veselja do dela, potovanj in pogovorov z navdihujočimi ljudmi. V prihodnosti bi rad obiskal kakšno državo, kjer še nisem bil (trenutno sem pri številki 56 obiskanih držav), in zaključil magisterij iz evropskih študij.