Kultura

Odprtje razstave Pogled 2022

13. 1. 2023 avtor: Center za mlade Domžale

Hodnike Centra za mlade Domžale krasi nova razstava Pogled 2022. Razstavljena so dela, ki so najbolj prepričala žirijo mladinskega foto natečaja Pogled 2022, ki ga je organiziral Center za mlade Domžale. Udeležba na natečaju je bila znova odlična. Sodelovalo je 215 avtorjev, od tega kar 131 otrok in 48 mladih, ki so skupno oddali skoraj 1500 fotografij.

Na razstavi je skupno razstavljenih 36 fotografij, ki so jih avtorji in avtorice oddali na tri teme – Naša ulica (B/ČB), Krog (B/ČB) in prosta (B/ČB) ter v treh starostnih skupinah – do 15 let, 16 do 29 let ter nad 30 let. Najboljša dela je izbrala žirija: Vasja Doberlet, MF FZS, MFIAP, EFIAP/p, Matej Pušnik, fotograf, ter Duša Jesih, akademska slikarka.

Žiriranje foto natečaja Pogled 2022
Žiriranje foto natečaja

Izbor ni bil lahek. Število fotografij je bilo veliko, dela pa so bila tudi kakovostna.

Med sodelujočimi fotografijami je bilo presenetljivo veliko kvalitetnih del, predvsem z likovnega vidika (duh časa, zgodba, zgradba, kompozicijja, barve…). Posebej presenečena sem bila nad kreativnostjo določenih posameznikov z mlajših starostnih skupin, do 15 let. S kolegi žiranti (s fotografskih vod) pa smo imeli, kljub težki nalogi, med velikim številom dobro ocenjenih del, neverjetno tekoč dialog, ter enotno »oko«,”

je ob tem povedala akademska slikarka Duša Jesih.

Nad kakovostjo, predvsem pa povednostjo fotografij je bil presenečen tudi fotograf Matej Pušnik.

“Sam sem bil pri žiriranju pozoren na kompozicijo, motiv in tehnično ustreznost fotografij, pritegnile so me zanimive fotografije, ki te posrkajo vase in te s svojo zgodbo peljejo na popotovanje domišljije. Presenetile so me mnoge fotografije mladih, ki imajo zelo močno povednost in tehnično dovršenost. Mnogo fotografij je vključevalo humor, estetiko in resnost, kar me veseli, saj pomeni, da je vizualna kultura v naših koncih na visokem nivoju. Nekaj fotografij sam nikoli ne bi mogel posneti, saj so plod bujne domišljije ali pa pozornega očesa avtoric in avtorjev, za kar jim čestitam in, po pravici, malo zavidam,” je povedal po žiriranju.

Razstavo si v prostorih CZM na Ljubljanski cesti 58 v Domžalah lahko ogledate do 10. februarja.