Neformalno izobraževanje / Okolje in trajnost

Osem mladih pridobilo certifikat Zeleni Model M Slovenija

28. 5. 2024 avtor: IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti
banner programa

V torek, 21. maja, se je zaključilo virtualno usposabljanje mladih za trajnostno podjetništvo, nevladništvo in aktivno iskanje zaposlitve. Usposabljanje je uspešno zaključila 2. generacija mladih.

Ustvarjanje novih podjetniških modelov s poudarkom na trajnosti in iskanju zaposlitev pri družbeno odgovornih delodajalcih ima pri mladih velik pomen. V torek, 21. maja, je 8 mladih pridobilo certifikat Zeleni Model M Slovenija, ki ga podeljuje organizator usposabljanja IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti v sodelovanju s podpornim partnerjem Zavodom RS za zaposlovanje in sofinancerjem Uradom RS za mladino.

Na usposabljanju so se mladi povezali s podjetniki, nevladniki in udeleženci projekta Model M Slovenija iz preteklih let. Program usposabljanja je vključeval skupinska virtualna predavanja, individualne delavnice, svetovanja, mreženje in spoznavanje dobrih praks. Skozi program so udeleženci spoznali osnove družbene odgovornosti podjetja in trajnostnega razvoja, se poglobili v svojo osebno odgovornost ter pripravili poslovni načrt oz. načrt za zaposlitev. Mrežili so se s člani inštituta IRDO in nekdanjimi udeleženci projekta Model M Slovenija iz preteklih let, ki so postali uspešni vsak na svojem področju dela.

Bodoča podjetnica – fotografinja, Špela Gosak je ob koncu usposabljanja povedala:

»Usposabljanje je TOP! Pridobiš zares veliko znanja na več področjih, popoldanski čas pa preživiš v družbi najboljših predavateljev. Ne bom pozabila izjav gospoda zasl. prof. ddr. Matjaža Muleja, ki je že na prvem predavanju poskrbel za konkretno dozo smeha. Takrat nam je predavanje popestril z izjavo: ‘Od hvale raste špeh, od graje pa pamet.’. Ni mi žal, da sem se udeležila tega usposabljanja in ga zares priporočam vsakemu, ki si želi stopiti na samostojno pot. Tudi tistim, ki si zaradi takšnih in drugačnih razlogov nanjo ne upajo stopiti. Vse pohvale mag. Aniti Hrast, Moniki Rajšp in vsem ostalim predavateljem, ki so se nam tekom usposabljanja pridružili.«

»Usposabljanje mi je dalo veliko znanja in podpore pri ustvarjanju moje samostojne podjetniške poti

je dodala udeleženka Mateja Lozar, ki prav tako ustanavlja svojo organizacijo.

»Ne srečam pogosto organizacijo in delovno okolje, katera konsistentno skozi leta ohranja svojo srčnost, pristnost in iskreno skrb za ljudi in njihov razvoj, kakor inštitut IRDO. Z njimi sem se prvič srečala leta 2013, ko sem kot udeleženka v Projektu Model M, razvijala svojo poslovno idejo. In kot pravi izrek, ideje/izzivi/cilji/želje in delovna okolja se spreminjajo, zapomnimo pa si, kako se ob ljudeh počutimo. In zame IRDO predstavlja čudovit spomin

je zapisala Ines Vugrinec, psihosvetovalka, mediatorka, ki je v programu usposabljanja sodelovala kot gostja in mladim predstavila svojo poslovno in karierno pot do sem, kjer se nahaja danes.

Usposabljanje za mlade od 18. do 29. leta starosti je bilo brezplačno in je potekalo virtualno od 8. aprila do 21. maja 2024, ko so udeleženci na zaključnem srečanju predstavili svoje trajnostno usmerjene poslovne načrte oz. načrte za zaposlitev pri družbeno odgovornih delodajalcih. Usposabljanje je uspešno zaključilo 8 mladih in različnih statističnih regij po Sloveniji.

Tako so si sami ustvarili možnost za zaposlitev oz. si izboljšali karierne priložnosti za hitrejšo zaposlitev. Za uspešno opravljeno usposabljanje ter s tem pridobljen certifikat Zeleni Model M Slovenija: Trajnostno podjetništvo za mlade niso bile dovolj samo narejene domače naloge, ampak tudi opravljen izpit s področja družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja.

Več si lahko preberete na spletnem mestu.