Mobilnost mladih

Povratna mladinska izmenjava v Kranjski Gori

11. 4. 2024 avtor: Voluntariat

S pomočjo Zavoda Voluntariat so učenci OŠ Brezovica in španska mladina iz Asociacion Amigos de Europa ponovno združili moči med 20. in 27. marcem 2024 na povratni mladinski izmenjavi v Kranjski Gori. 

Prva mladinska izmenjava akreditacijskega programa Erasmus+ je potekala z istimi udeleženci kot v poletnih mesecih med 24. in 30. avgustom lani v španskem mestu Cortes de la Frontera. Skupaj je sodelovalo 42 udeležencev in 6 mentorjev, facilitatorjev ter mladinskih vodij. 

Prihod španskih udeležencev na letališče v Italiji.
Moči so združili učenci OŠ Brezovica in Španska mladina iz AAE; Foto: Voluntariat.

Slovenska skupina je španske udeležence pričakala s transparentom dobrodošlice na letališču v Italiji. Nastanili so se v vili v Kranjski Gori, kjer so obnovili svoja polletna poznanstva.

Po zgodnjem zajtrku so se sprehodili do središča Kranjske Gore in se z avtobusom odpeljali do Planice, kjer so vsi navdušeno navijali ob ogledu kvalifikacij za finalno tekmo v smučarskih skokih.

V času izmenjave so slovenski udeleženci pripravili obisk v dveh različnih organizacijah. V petek so obiskali Center starejših Notranje Gorice in pripravili razvedrilni program Pozdrav pomladi. Dopoldne so jim popestrili s plesom, petjem, poezijo, igranjem klavirja in španskimi ritmi. Obisk so zaključili s klepetom ob igranju družabnih iger in pogostitvijo s torto.

Med obiskom v Ljubljani so spoznali delovanje medgeneracijskega centra Zveza prijateljev mladine Slovenija, katere so obdarili z ročno ustvarjenimi izdelki med bivanjem v Kranjski Gori.

Na izmenjavi smo obiskali ZPMS. Tam so nam najprej predstavili delovanje organizacije. Nato pa smo po skupinah pomagali pripravljati pakete za socialno ogrožene družine, pakirati hrano, higienske pripomočke in oblačila za dojenčke. To se mi je zdelo zelo lepo, saj smo v eni uri s skupnimi močmi spakirali veliko paketov in tako prihranili prostovoljcem, ki delujejo v organizaciji, veliko časa.

Prav tako smo v sklopu izmenjave obiskali dom starejših občanov v Notranjih Goricah, kjer smo starostnikom skupaj s španskimi udeleženci pripravili pester razvedrilni  program. Nato smo s starostniki igrali različne družabne igre in se z njimi pogovarjali.  Lepo se mi zdi, da lahko na takšen način polepšamo starostnikom dan. Zanimivo je bilo, da so se starostniki s pomočjo slovenskih mladostnikov lahko pogovarjali z španskimi udeleženci. Bilo je čutiti veselje starostnikov ob obisku mladih. To so nam tudi večkrat povedali.”

Zarina izkušnja v domu starejših občanov Notranje Gorice in medgeneracijskem centru ZPMS.

Obisk v domu starejših občanov Notranje Gorice.
Obisk v domu starejših občanov Notranje Gorice; Foto: Voluntariat.
mladi
Špance je razveselil sneg; Foto: Voluntariat.

Svojim kolegom so želeli predstavili tudi naravne lepote Slovenije zato so se v soboto sprehodili do čudovitega jezera Jasna, kjer so preživeli sončno dopoldne ob druženju in fotografiranju okolice. Po kosilu je kuharica Helena predstavila pripravo potice, v kateri so se tudi preizkusili. Sobotni večer se je zaključil več kot pričakovano, Špancem se je uresničila največja želja – presenetil jih je sneg.

Na zasneženo nedeljsko jutro so se odpravili na Bled in se s pletno zapeljali do Blejskega otoka ter v sončnem vremenu uživali ob blejskih kremnih rezinah. Pot jih je naprej vodila do Postojnske jame, kjer jih je pričakal vodič z vodenim ogledom. Nedeljski večer je bil obarvan v španske barve. Ob plesnih ritmih sevilliane so se gostili s tapasi in spoznali običaj, ki je značilen za praznovanje prehoda v novo leto. 

V ponedeljek so se odpravili v prestolnico, kjer so se z vzpenjačo povzpeli na Ljubljanski grad in popoldan namenili raziskovanju Ljubljane. 

Bivanje v Kranjski Gori so zaključili s krajšo evalvacijo programa izmenjave. Spodaj svoje vtise delita udeleženca Zara iz Slovenije in Mario iz Španije.

Težko izberem mojo najljubšo dejavnost v tem tednu, ampak igra Skriti prijatelj mi bo res ostala v trajnem spominu. Vsak dan si namreč od svojega skritega prijatelja prejel sporočilo ali drugo majhno pozornost, ki ti jo je pustil na panoju v kuverti s tvojim imenom. Menim, da je lepo, da si pišemo sporočilca, saj te spravijo v dobro voljo in ti polepšajo dan. V življenju štejejo malenkosti, ki pobožajo dušo.

Na takšnih izmenjavah spoznaš nove ljudi, spleteš prijateljstva. Poleg tega spoznavaš druge kulture in njihov način življenja. Lahko se učiš tuji jezik države partnerice v projektu, v našem primeru je to bila Španija in skupaj z drugimi udeleženci počneš različne stvari. Dobro je, da imamo različne navade in se s tem učimo prilagajati drug drugemu. Na takšnih izmenjavah se učimo strpnosti, sprejemanja drugačnosti in razbijanja  predsodkov in drugih stereotipov. Vse to lahko odneseš s tovrstne Mladinske izmenjave.

Zame bo to nepozaben spomin za celo življenje. 

Zara, 15 let (Slovenija)
mladi
Eden izmed skupnih večerov; Foto: Voluntariat.

Ta teden je bil poln nepozabnih doživetij. Za mnoge od nas je to, kar doživljamo, nekaj novega. Tako španska kot slovenska skupina sta poskrbeli, da so se rodile nove vezi in poznanstva, ki bodo ostala v spominu vseh nas. Poleg vseh teh zabavnih trenutkov je tukaj še dejstvo, da smo prvič videli sneg. Sneg je bil tudi povod, da smo se ponovno nekoliko zbližali in razlike, ki so bile med nami, so s snegom izginile. Vsekakor bo ostal v lepem spominu.

Glede na aktivnosti, ki so se izvajale ves teden, bi rad omenil, da Španci nismo bili vajeni slovenskega vsakdana, kamor sodijo zgodnja kosila in malo počitka. 

Kljub tem malenkostim pa smo imeli priložnost spoznati deželo, ki je nihče od nas še ni poznal. Spoznali smo njihov šolski sistem. Obiskali smo šolo, kamor hodijo naši prijatelji, in dobrodelno organizacijo, ki na različne načine pomaga ljudem v stiski z zagotavljanjem osnovnih potrebščin, hrane in drugih pripomočkov. 

Vredno si je zapomniti tudi obisk različnih krajev po Sloveniji, ki je ravno zaradi naravnega bogastva tako neverjetna in lepa.

Če izrazim splošno mnenja, bi rad povedal, da smo kot celotna skupina hvaležni za to potovanje. Zahvaljujoč temu potovanju nismo le spoznali novih ljudi iz različnih koncev, ampak tudi utrdili vezi in s tem na nek način ustvarili novo družino. Verjamem, da bodo le te, ne glede na razdaljo in čas, ki bo minil, obstale.

Na bolj oseben način, kot avtor tega zapisa, pa bi rad rekel, da sem doživel čisto vse od joka, smeha, jeze … V Španijo se zaradi teh izkušenj vračam zrelejši. Še enkrat bi se rad zahvalil svoji skupini in seveda vsem, ki so pomagali pri organizaciji tega potovanja. Dali so mi veliko več kot samo izkušnjo, dobil sem celo družino.”

Mario, 16 let (Španija)