Mladinsko delo / Prostovoljstvo

Sam doma 65+

4. 4. 2023 avtor: Mladinski center Idrija
Sam doma 65+ druženje Pr' Golitu.

Da se mladi in stari podružimo

Sigurno ste že slišali za rek, da je nekdo zaposlen kot penzionist. Velja prepričanje, da si v penziji končno frej, da lahko počneš stvari, za katere prej nisi imel časa. Pa vendarle življenje prinese številne izzive, med njimi smrti družinskih članov, prijateljev, znancev, različne bolezni, slabšo fizično mobilnost in še marsikaj drugega. Vse to lahko rezultira v zmanjšanju socialnega kroga posameznika in posledično vodi v osamljenost, ki je dandanes med starejšimi (pre)pogost pojav. Z osamljenostjo po navadi pridejo tudi občutki nekoristnosti, da si nezanimiv za druge, da te je svet pozabil. Zato je na nas kot celotni družbi, da odpremo oči in postanemo sočutni drug do drugega.

Kot odgovor na zaznane potrebe po druženju in premagovanju osamljenosti pri starejših je Mladinski center Idrija v sodelovanju z Mestno dnevno sobo Pr’ Golitu pripravil projekt z naslovom Sam doma 65+. Čeprav ime sporoča, da je namenjeno starejšim od 65, so veseli vsakogar, ki si želi malce medgeneracijskega druženja.

S tem projektom so želeli – in še vedno želijo – predvsem okrepiti vključenost starejših preko druženja, izvajanja skupnih aktivnosti, pogovora, deljenja zgodb, spodbuditi medgeneracijsko sodelovanje in solidarnost, zmanjšati vpliv osamljenosti, se kaj novega naučiti predvsem pa se imeti fajn! In rečejo lahko, da so na dobri poti. Pri srečanjih med drugimi sodelujejo tudi njihovi mednarodni prostovoljci in v užitek jim je opazovati, kako starejši posvojijo mlade, kljub jezikovnim preprekam. Kako se drug od drugega učijo, kako so starejši veseli, da imajo priložnost za druženje z mlajšimi.

Aprila bo že tretji mesec, kar organizirajo ta dvourna srečanja, in upajo, da se bodo ohranila v poletnih mesecih in še naprej, morebiti se bodo razvila tudi po manjših krajih okoli Idrije.

Starost ni izgubljena mladost, toda novo obdobje priložnosti in moči.

Betty Friedan