Vključenost

Skavti ob Tednu otroka odpirajo prostor za pogovor o nenasilju

10. 10. 2019 avtor: Uredništvo

Na Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov se zavedajo, da je odgovornost vsake organizacije, ki v svoje delo vključuje osebe mlajše od 18 let, zagotovitev in ustvarjanje varnega okolja in skrb za zaščito otrok in mladostnikov pred nasiljem. 

Skavtska organizacija temelji na prepričanju, da je vsak človek predstavljen kot odsev dobrega, kakršnakoli oblika nasilja pa je vredna vsakršne obtožbe.

S tem v mislih, Skavti ob Tednu otroka naslavljajo pomembnost problematike in pripravljajo prostor za debate, pogovore in namensko delo na področju nenasilja v mladinskem delu. Opozoriti želijo na pomembnost zaveze mladinskih organizacij in organizacij, ki delajo z mladimi, k nenasilju. Izpostavljajo pomembnost razvoja kompetenc mladinskih delavcev in voditeljev v mladinskem delu na področju nenasilja, prepoznavanja nasilja, soočanja z nasiljem in zlorabljenimi otroci in mladostniki.

Skavti so prva mladinska organizacija, ki je že pred več kot tremi leti sprejela temeljni dokument, zavezo k nenasilju, s čimer so vzpostavili tudi sistem zaznavanja, prepoznavanja in soočanja z nasiljem v organizaciji in širši družbi.

Skavti so mnenja, da je “pomembno, da širša družba prepozna mladinske delavce kot nosilce preventivnega dela na področju nenasilja, ter da se vzpostavi sistem, ki jih bo podprl v njihovih prizadevanjih.

Njihovo delovanje v prizadevanjih za zaščito otrok in mladostnikov podpira tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina

Vir in foto: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov