Neformalno izobraževanje / Okolje in trajnost

Skavtsko usposabljanje – nabiralniška kulinarika

10. 6. 2025 avtor: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov
nabiralništvo

Na sončni vikend čudovitega Marijinega meseca, ko je narava v polnem razcvetu, smo se navdušenci nad kulinariko, naravo in novimi izzivi odpravili v Radovljico. Sobotni dan smo posvetili nabiralništvu in kulinariki. Pod vodstvom ekipe Življenje v naravi in gospe Irene smo se najprej vsi podučili o rastlinah, njihovih značilnostih in uporabi.

Po pridobljenem znanju smo se osredotočili na tri področja. V prvi delavnici smo raziskovali svet mleka in mlečnih izdelkov: izdelali smo skuto, se pogumno lotili priprave mozzarele in dobili navodila za pripravo kefirja ter jogurta. Na drugi delavnici smo se osredotočili na testo: naredili smo kvašeno, vlečeno in krhko testo. Tretja skupina pa je svoje znanje poglobila v rastlinah: pripravili smo domač pesto in vložili popke ivanjščic.

Ko smo nahranili možgančke z vsemi novimi informacijami, pa so bili želodčki precej prazni, zato smo združili moči in pripravili pravo kulinarično pojedino. Pozno kosilo je vsebovalo kar tri hode. Predjed iz polnjenih šampinjonov in pohanih listov pljučnika; filane paprike, piščanec izpod peke, tortelini polnjeni s skuto in pestom z omako za glavno jed ter dve različni solati iz divjih rastlin. Sladico pa je sestavljala osvežilna limonina pita in karamelizirane hruške.

Čudovit dan smo dodobra izkoristili in poleg tega, da smo se imeli mega, smo se veliko novega tudi naučili. Seveda bomo lahko novo znanje ponesli v naše stege (lokalne enote) in še mnogim skavtom vzeli sapo z odličnim kulinaričnim doživetjem.

Piše: Ema Zajc, Novo mesto 1

Foto: Benjamin Čižman, Domžale 1