Šport

Sodelovanje Skavtov in odbora Planinstvo za invalide

5. 2. 2020 avtor: Uredništvo

Na kulturni praznik, 8. februarja 2020, bodo Skavti skupaj s Planinsko zvezo Slovenije (PZS) – Planinstvom za invalide in osebe s posebnimi potrebami odšli na prvi inkluzijski pohod na Pohorje. S pohodom se začenja akcija Slepi in slabovidni po Slovenski planinski poti.

Odbor Planinstvo za invalide (osebe s posebnimi potrebami) skrbi za podporno okolje, da invalidi lahko doživijo naravo, gore in utrip planinstva. Skavti, Taborniki in Karitas bodo sodelovali v akcijah Slepi po slovenski planinski poti, Gibalno ovirani gore osvajajo in Inkluzijskih pohodih. Na prvem tovrstnem pohodu bodo Skavti tudi podpisali uradno sodelovanje s Planinsko zvezo Slovenije.

Na nedavnem usposabljanju In Planinec za vodenje invalidov in oseb s posebnimi potrebami v gore ter informativni predstavitvi Odbora Planinstvo za invalide, ki je potekalo 13. januarja 2020, so se zbrali Skavti iz različnih stegov (lokalnih enot). Skavti so osvojili uporabna znanja in veščine, ki jim bodo koristile na inkluzijskih pohodih in v vsakdanu. Fokus usposabljanja je bil na učenju, kako podpreti invalida ali osebo s posebnimi potrebami pri hoji v hribe in gore. Usposabljanje so zaključili z mislimi udeležencev, ki so odražale motivacijo in pripravljenost na odgovorno nalogo: “Izkušnja biti drugačen in biti z drugačnimi, biti enak med drugačnimi, z invalidi/OPP in neinvalidi, bo bogatila vse v skupini, saj z razumevanjem, sprejemanjem in spoznavanjem invalidov mnogo bolje razumemo sebe, se lažje sprejemamo in spoznavamo. Vsaka pot se začne s prvim korakom.

Moto akcije slepi in slabovidni po slovenski planinski poti je “V objem gora s prijatelji”. Prvi pohod Slepi in slabovidni po Slovenski planinski poti bo potekal 8. februarja 2020 s pričetkom ob 9. uri na Pohorje (Hotel Bellevue – Mariborska koča – Ruška koča pri Arehu). Vabljeni!

Informacije in več fotografij najdete tukaj.

Vir: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov