Šport / Zabava in prosti čas

Študentski izlet na ferato v dolini Glinščice

28. 3. 2023 avtor: Planinska zveza Slovenije

Mladinska komisija PZS je v soboto, 18. 3. 2023 organizirala izlet v dolini reke Glinščice. Nad dolino se dvigajo strma pobočja, zato ni nič čudnega, da po enem izmed njih poteka ferata.

Že po petih minutah hoje smo prišli do vstopa v ferato. Ferata je izjemno razgibana, vsebuje težavnostne stopnje od A do D, kjer je bilo potrebno imeti malo več moči v rokah, a nobenemu udeležencu ni predstavljalo težav. Prav tako je zanimiva velika raznolikost terena. Ves čas smo plezali malo gor, dol in nato spet gor, vmes pa so bili še odseki, kjer smo vodoravno prečkali steno. Vreme je bilo čudovito, jasno in ravno prav toplo za kratke rokave, s celotne ferate pa se nam je odpiral pogled na Trst in Jadransko morje.

Po slabih dveh urah smo vsi srečno priplezali na konec ferate Bruno Biondi. Pot smo nadaljevali skozi gozdiček in kmalu prispeli do dveh krajših ferat Zimska roža in Nos. Po Zimski roži smo se povzpeli na vrh stene, kjer smo na toplem pomladnem soncu pomalicali, naredili skupinsko fotografijo in uživali ob razgledu. Nato smo se spustili po ferati Nos spet nazaj v gozdiček, kjer se je plezalni del izleta zaključil. Sledil je le še lahkoten sprehod skozi gozdiček nazaj do parkirišča.

Vsi udeleženci so bili z izletom zelo zadovoljni, najbolj zagnani pa so že razmišljali, ali bi se dalo v okolici narediti še kakšen izlet.

Mladinska komisija PZS tudi v letošnjem letu načrtuje mnogo dogodkov za mlade navdušence gora. Katere dogodke načrtujejo v letu 2023 lahko preveriš tukaj.