Zdravje

1. december – svetovni dan boja proti aidsu

1. 12. 2022 avtor: Uredništvo

1. decembra vsakoletno obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu. Za svetovni dan je bil razglašen leta 1988 s strani Svetovne zdravstvene organizacije.

Kaj je aids?

AIDS (v angleščini acquired immune deficiency syndrome) ali tudi sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti, je napredovala oblika okužbe, ki jo povzroči virus človeške imunske pomanjkljivosti ali na kratko HIV (v angleščini human immunodeficiency virus). Klasični potek okužbe s virusom HIV ima več obdobji: obdobje mrka, akutni retrovirusni sindorm, klinično mirno obdobje, napredovanje v aids in aids. Okužba s HIV je neozdravljiva, a jo lahko dobro obvladamo in preprečimo napredovanje v resnejše obolenje. Z ustrezno in predvsem pravočasno terapijo lahko bolniki dočakajo skoraj normalno življenjsko dobo, hkrati pa dober nadzor okužbe omogoča kakovostno življenje.

Enak dostop za vse

Letos poteka pod geslom »Enak dostop za vse«. Ob tem svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da je globalni odziv na HIV v zadnjih letih zastal. Epidemija koronavirusa je še dodatno poglobila razmak med zastavljenimi in doseženimi cilji, še posebej v revnejših delih sveta. HIV tako ostaja eden večjih javnozdravstvenih problemov, ki ogroža na milijone življenj. Samo 52 odstotkov vseh otrok, ki so okuženi s HIV, ima dostop do življenjsko pomembnega zdravljenja, kar 70 odstotkov novih okužb pa se zgodi med marginaliziranimi skupinami. Delitve, neenakosti in kršenje človekovih pravic ostajajo glavne ovire za napredek.

Svetovna zdravstvena organizacija ob tej priložnosti svetovno javnost poziva, naj ustrezno naslovi neenakosti ter izenači dostop do nujnih storitev za preprečevanje in zdravljenje okužbe s HIV, posebej za otroke in marginalizirane skupine. Ničelno toleranco do diskriminacije in stigme izpostavlja kot nujna pogoja za uspešno obvladovanje epidemije s HIV in njeno zajezitev do leta 2030.

Aids in HIV v Sloveniji

V Sloveniji okužbo s HIV zelo dobro obvladujemo in uspešno sledimo zastavljenim ciljem v Nacionalni Strategiji preprečevanja in obvladovanja okužbe s HIV do leta 2025. Uvrščamo se med države, ki ohranjajo nizko stopnjo epidemije, kljub dejstvu, da letos beležimo več okužb kot pretekla leta, se HIV se ni pomembno razširil v nobeni podskupini prebivalstva.

Po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje naj bi konec leta 2022 v Sloveniji živelo nekaj manj kot 900 oseb s HIV, od katerih naj bi jih približno ena desetina ne vedela, da je okužena s HIV. Velika večina oseb s prepoznano okužbo s HIV v Sloveniji prejema protivirusna zdravila. Pri učinkovitem zdravljenju je virus nezaznaven v krvi, zato osebe, ki se zdravijo, ne morejo okužiti drugih ljudi (nezaznavnost pomeni neprenosljivost). V primeru suma na okužbo s HIV je zato potrebno čimprejšnje testiranje in v primeru pozitivnega izvida čimprejšnje zdravljenje.

Preventiva

Prenos z nezaščitenimi spolnimi odnosi, ki je v Sloveniji najpogostejši način prenosa, je v mogoče preprečiti z zagotavljanjem ustrezne poučenosti o okužbi s HIV in o drugih spolno prenosljivih okužbah ter s spodbujanjem varnejšega spolnega vedenja (odlašanja s spolnimi odnosi med mladimi, omejevanja števila spolnih partnerjev, obojestranske zvestobe, pravilne in dosledne uporabe kondoma z lubrikantom pri spolnih odnosih) pri vsem prebivalstvu, med mladimi in predvsem med osebami, ki so zaradi svojega načina življenja bolj izpostavljene okužbi s HIV in drugim spolno prenosljivim okužbam.

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje

1. december – svetovni dan boja proti aidsu&url=https://www.mlad.si/svetovni-dan-boja-proti-aidsu/&via=mlad_si" target="_blank">