Taborniki v naravi preživijo tudi v mrazu

V pozni jeseni so se mentorji in udeleženci taborniškega specialističnega tečaja bivanja v naravi, ki sicer poteka poleti, odpravili na jesenski modul v Spodnjo Idrijo. Greli so se ob ognju, nabirali gobe, spali v bivakih in predvsem res dobro jedli. Z ognjišča je dišalo po rezancih z orehi, skuto in makom, po hobotnici, chilli-con-carneju, žaru, čaju in marelah.

Znanja željni so se preizkusili v izdelavi featherstickov in fire rollov za prižig ognja, lepljenju s smolo (Jaka je izdelal zajemalko) ter v lesnih spojih (Tilen je naredil miniaturno pručko). Od nabiranja smole je imel Maj čisto lepljive roke, smola pa se najlažje očisti z alkoholnimi robčki ali acetonom, ki jih niso imeli pri roki. V podpeko so dali dve hobotnici, ki sta bili tako dobri, da so po koncu govorili le o tem, da bi lahko v sač spravili še tretjo.

Sezonski moduli specialističnih tečajev so priložnost za razvijanje znanj, za katera zmanjka časa na poletnem tečaju in ki so pogojena z letnimi časi. Jeseni se na jedilniku rade znajdejo gobe in kostanj, tradicionalno pa se spi v bivakih, ki nas morajo greti v hladnejših nočeh. Vsak modul ima svoje prednosti in izzive in prav nikoli ni dolgčas.
Pa še zanimivost: na isti lokaciji je pred leti že potekal zimski modul in preostala drva od takrat so ostala na istem mestu. Pravijo, da se bodo tja zagotovo še vrnili.
Prispevek je pripravila Rebeka Caserman. Fotografije: Matic Recer in Tilen Šmid.