Zdravje

Taborniki z dogovorom za odpravo stigmatizacije

19. 2. 2020 avtor: Uredništvo

Osmega februarja, na kulturni praznik, so se taborniki Zveze tabornikov Slovenije zbrali pri Bellevueju na Pohorju z dvema namenoma, postaviti temelje sodelovanja in začeti s slepimi in slabovidnimi Slovensko planinsko pot. Prišlo je 154 pohodnikov, da podprejo oboje s svojo prisotnostjo. 

Podpis dogovora je namenjen sodelovanju med Planinsko zvezo Slovenije – odborom “Planinstvo za invalide/OPP” in Slovensko KaritasZdruženjem slovenskih katoliških skavtinj in skavtov in Zvezo tabornikov Slovenije, tudi v pomoč pri organizaciji in izvedbi inkluzijskih pohodov odbora Planinstva za invalide/OPP (Pin/OPP). Slepi in slabovidni planinci pa so začeli svoj triletni projekt – prehoditi slovensko planinsko pot (SSP po SPP).

Z invalidnimi osebami in osebami s posebnimi potrebami imajo posamezna taborniška društva po Sloveniji sicer izkušnje, vseeno pa se zavedajo, da imajo na tem področju še veliko prostora za izboljšave in razvoj. Dejavnosti tabornikov v veliki meri potekajo v naravi, radi se umaknejo tudi stran od civilizacije in s tem sledijo svojemu stoletnemu izročilu, a to pomeni, da so tereni težje dostopni ter da nimajo na voljo vsega udobja sodobnega sveta.

Ker sledimo svetovnim ciljem trajnostnega razvoja, si zelo želimo, da bi se na nekaterih področjih lahko bolje izobrazili in dosegali še višje standarde. Tudi področje zmanjšanja neenakosti je eno od njih, zato smo izredno veseli in počaščeni, da lahko sodelujemo pri projektu inkluzijskih pohodov Planinske zveze Slovenije. Verjamemo, da se bomo ogromno naučili in novo znanje uporabili tudi pri svojem nadaljnjem delu, hkrati pa bomo tudi v gorah pomagali ustvarjati boljši svet. Kot pravi eden od taborniških zakonov, smo vedno pripravljeni pomagati, naši prostovoljci pa vedo, da so nasmehi, sreča in novi prijatelji več kot zadostno plačilo za njihov podarjeni čas,” so sporočili. Hkrati se zavedajo, da so s stiskom rok vseh podpisnikov dogovora o sodelovanju “prestopili stigmatizacijo, kdo s kom lahko in kdo s kom ne sme. Dokazali smo, da lahko vsi z vsemi in prešli smo ovire, ki so največkrat le v glavah.” 

Vir in foto: Zveza tabornikov Slovenije