Okolje in trajnost

Teci za zero waste

23. 10. 2019 avtor: Uredništvo

V septembru so v Centru za mlade Domžale gostili mladinsko izmenjavo Teci za zero waste. Mladi med 18 in 28 leti iz Francije, Grčije, Španije in Slovenije so s skupnimi močmi pripravili mladinsko izmenjavo, na kateri so želeli mlade ozavestiti o problematiki prevelikega potrošništva in onesnaževanja ter škodljivimi vplivi na okolje.

V okviru izmenjave so si ogledali Center za ravnanje z odpadki Dob in edino zero waste trgovino v Sloveniji – Rifuzl. Udeleženci iz tujine so zaupali, da v njihovih državah, kljub temu, da so precej večje od Slovenije, poznajo zelo malo primerov tovrstnih trgovin.

Večino obrokov so si mladi pripravili sami in se ob tem trudili proizvesti čim manj odpadkov – tako embalaže kot tudi odpadne hrane. Ugotovili so, da lahko na tem področju še veliko naredijo, saj je bilo odpadkov ob koncu izmenjave več kot so pričakovali, obenem pa so postali bolj pozorni na nakup izdelkov v stekleni ali papirnati embalaži, namesto v plastični.

Vsak dan so potekale tudi športne aktivnosti, s katerimi so mladi skrbeli za bolj zdrav način življenja, na koncu pa so pripravili športni dogodek v obliki štafete in k sodelovanju povabili lokalna društva in organizacije. Na štafeti so se udeležencem izmenjave pridružili še Mladinski svet DomžaleŠtudentska organizacija DomžaleAtletski klub DomžaleDruštvo mladih Jarše in zaposleni Centra za mlade Domžale. Vsem prisotnim so pred pričetkom tekmovanja predstavili program Erasmus+, katerega del je bila tudi mladinska izmenjava.

Vir in foto: Center za mlade Domžale