Neformalno izobraževanje / Zabava in prosti čas

Trening za mladinske delavce StageCraft

11. 12. 2023 avtor: Društvo Center za pomoč mladim
mladi

Skupina prostovoljk iz društva Center za pomoč mladim se je od 21. do 29. novembra odpravila v Nemčijo na trening za mladinske delavce StageCraft. Ustvarili smo super skupnost, s katero smo raziskovali področja komunikacije, javnega nastopanja, sposobnosti usmerjanja in vodenja skupine in še mnogo več. Vse to smo spoznavali prek tehnik in metod gledališča, komedije in standupa, glasbe, pripovedovanja zgodb …

Trening je potekal nekaj minut vožnje iz mesta Hof na Bavarskem, kjer smo prebivali na precej odmaknjeni lokaciji. Zapadel je tudi sneg, ki je napravil pravo zimsko vzdušje. Trening so vodili štirje izkušeni trenerji iz Velike Britanije in Italije, udeleženci pa smo bili z Madžarske, Turčije, Nemčije, Češke, Italije, Poljske, Nizozemske in Slovenije.

Vsak dan smo imeli dve delavnici, eno dopoldne in eno popoldne, kjer smo raziskovali umetnosti prezentacij, javnega nastopanja … Imeli smo tudi prostor za učenje drug od drugega, saj smo večino tematik raziskali z metodami debat in skupinskega dela. Ena delavnica je bila posvečena tudi deljenju naših sposobnosti, kjer smo imeli možnost deliti naše veščine z drugimi.

Med treningom pa se je zbrala tudi skupina udeležencev, ki se je želela preizkusiti v standup komediji in je tako skupaj s trenerjem, ki se s tem profesionalno ukvarja, naredila pravi standup show. Drugi del udeležencev, ki se niso odločili za nastopanje, je poskrbel za vse ostalo – za urejanje prostora, ozvočenje in prigrizke.

Izkušnja ni bila le poučna, ampak je bila tudi prostor osebnega raziskovanja ter spoznavanja sebe in svojih zmožnosti. Ustvarili smo prekrasno skupnost, kjer je bilo veliko prostora za ustvarjalnost, smeh, zabavo, igranje družabnih iger, igranje na inštrumente in petje, spoznavanje in izmenjavo izkušenj.