Zabava in prosti čas

Tropska pustolovščina na Tajskem in Filipinih

28. 2. 2024 avtor: UMMI, Zavod za izobraževanje Koper
sloni

Ljubitelji potovanj in avantur so nedavno imeli priložnost poslušati potopisno predavanje z Lovrencem Habetom, sodelavcem Zavoda za izobraževanje UMMI, ki je lani poleti skupaj s prijatelji raziskoval Tajsko in Filipine. Potovanje, ki je trajalo kar 51 dni, je bilo polno raznolikih doživetij in nepozabnih, tudi grotesknih, trenutkov.

Habe je svoje občinstvo v pevski sobi doma krajanov v Črnem Vrhu nad Idrijo popeljal skozi slikovite pokrajine (tudi na Čokoladne hribe so šli), bogato kulturo (na čelu s templji pa kraljem in kraljico) in izjemno gastronomijo, ki ju ponujata Tajsko in Filipini. Svoje pripovedovanje je začel z raziskovanjem živahnega utripa bangkoških ulic, kjer se prepletajo tradicija in sodobnost v popolni harmoniji – vsaj dokler se ne začne glasno nočno življenje. Povzpeli so se tudi na 78-nadstropno stolpnico s stekleno teraso.

Med potovanjem so se odpravili tudi v osrčje tropskih gozdov, kjer so odkrivali najvišje vrhove, raziskovali čudovit nacionalni park s sloni na čelu, ter se spopadali z izzivi vročega, soparnega vremena in za zahodnjake nenavadno pikantne hrane. Nepozabna izkušnja je bilo tudi potapljanje v čistih vročih morjih ter kopanje in tarzansko metanje v reke.

Rajska plaža.

Habe je svoje občinstvo navdušil tudi s svojimi izkušnjami z lokalnim prebivalstvom, ki ga je sprejelo z odprtimi rokami, saj so pristno veseli turistov. Vsaj v tistih delih, ki niso turistični, saj so s prijatelji vseskozi iskali manj obljudene destinacije. Skozi interakcijo z domačini so spoznali bogato kulturno dediščino, tradicionalno kuhinjo in gostoljubnost, ki ju ponujata ti eksotični destinaciji. “Zahodnjaki pa smo neverjetno zagrenjeni,” je bil piker in besede podkrepil z dejstvom, da v Sloveniji vedno iščemo nove in nove priložnosti in materialne dobrine, čeprav imamo v resnici vsega dovolj. Tudi če se nam zdi, da nimamo.

moški

Potopisno predavanje, ki ga je pripravilo KUD Sloga Črni Vrh, je 32 obiskovalcem omogočilo, da so začasno pobegnili iz vsakdanjega vrveža in se podali na navdihujočo potovanje po čarobnih destinacijah Azije. Z opomnikom, da je treba letalske karte kupiti pol leta prej in da je povsod lepo, doma pa najlepše, je sklenil uro in pol dolgo potovanje.