Angažiraj se

UNICEF Slovenija zbira pomoč za najranljivejše po potresu

20. 2. 2023 avtor: Slovenska fundacija za UNICEF
Družina iz Turčije se greje ob ognju pred šotori, v začasnem taborišču, kjer so nastanjene žrtve potresov. © UNICEF/UN0780742/Ölçer
Sirski deček med ruševinami – posledicami potresa, ki je 6. februarja prizadel jugovzhodno Turčijo in Sirijo. © UNICEF/UN0781628/

Po uničujočem potresu in več deset popotresnih sunkih, ki so 6. februarja prizadeli jugovzhodno Turčijo in Sirijo, je ogroženih na tisoče otrok in družin. Otroci so morali zgodaj zjutraj zbežati s svojih domov, številne razseljene družine pa sedaj bivajo v odprtih prostorih in na ulicah, v neugodnih vremenskih razmerah. UNICEF Slovenija nadaljuje z zbiranjem pomoči za najranljivejše.

V najmočnejšem potresu na tem območju po skoraj 100 letih, je več kot 35 tisoč ljudi izgubilo življenje, še več pa jih je poškodovanih. Uničeni ali poškodovani so številni domovi, bolnišnice, šole, ceste in druga kritična infrastruktura, kar otežuje prizadevanja za iskanje in reševanje.

Na prizadetih predelih je bila poškodovana vodna infrastruktura, zaradi česar se povečuje tveganje za nastanek bolezni, ki se prenašajo z vodo, vključno s kolero in akutno diarejo.

Številni ljudje so zaradi potresa ostali brez strehe nad glavo. Družine z otroki spijo na cestah, v trgovskih centrih, šolah, na avtobusnih postajah in pod mostovi, ali pa se zadržujejo v odprtih prostorih, ker se bojijo vrniti domov in ker ne morejo oceniti strukturne škode ter morebitnega učinka verjetnih popotresnih sunkov. Na tisoče družin je tako izpostavljenih neugodnim vremenskim razmeram, ki vladajo v tem letnem času, ko se temperature redno spuščajo pod ledišče, pogosto pa padata tudi sneg in ledeni dež.

Otroci v Siriji se spopadajo z enimi od najbolj zapletenih humanitarnih razmer na svetu

Že pred potresom naj bi letos v Siriji humanitarno pomoč potrebovalo skoraj 15,3 milijona ljudi, med njimi rekordnih 7 milijonov otrok. Ti se spopadajo z zaostrujočo se gospodarsko krizo, neprekinjenim lokalnim vojskovanjem po več kot desetletju hudih konfliktov, množičnim preseljevanjem in uničeno javno infrastrukturo, sedaj pa še s posledicami potresa.

UNICEF-ovi sodelavci na terenu poročajo, da zlasti med otroki vlada občutek panike. Otroci so morali zgodaj zjutraj, ko je bilo zunaj še temno, zbežati s svojih domov, zdaj pa so se številne družine znašle v odprtih prostorih in na ulicah. Mnoge šole in univerze so zaprte in se uporabljajo kot zavetišča za družine, ki so preveč prestrašene, da bi se lahko vrnile domov, saj se bojijo morebitnih novih sunkov. Številne otroke ta groza boleče spominja na trenutke, ko so morali že v preteklosti zbežati z domov zaradi konfliktov.

UNICEF se v Siriji osredotoča na zagotavljanje dostopa do varne pitne vode in sanitarnih storitev za otroke in družine, kar je bistvenega pomena za preprečevanje bolezni, na terenu pa poteka tudi ocena škode na glavnih vodnih postajah.

Zaščita otrok je še ena od nujnih prednostnih nalog UNICEF-a. Vključuje identifikacijo otrok, ki so bili ločeni od staršev ali skrbnikov, in otrok brez spremstva, ter prizadevanja, da bi jih spet združili z njihovimi družinskimi člani, ter zagotavljanje psihosocialne podpore otrokom, saj je najmočnejši potres, ki so ga otroci kdajkoli občutili v svojem življenju, na njih verjetno pustil travmatične posledice.

Mobilne ekipe na prizadetih območjih zagotavljajo tudi zdravstveno in prehransko pomoč.

UNICEF tudi na terenu v Turčiji

V Turčijise UNICEF v sodelovanju z vlado in partnerji osredotoča na zaščito otrok, zagotavljanje takojšnje psihosocialne podpore otrokom, vzpostavljanje otrokom prijaznih prostorov in začasnih učnih prostorov, oceno škode vodne infrastrukture ter oceno zdravstvenih in prehranskih potreb.

Organizacija s partnerji že distribuira zimska oblačila za otroke, družino, higienske komplete za dojenčke in matere, družinske potovalne higienske komplete in odeje, v nabavi so spalne vreče, prenosni polnilci in ležalniki, v načrtu pa je tudi postavitev šotorov za izvajanje pouka in montažnih učilnic na lokacijah, kjer šol ni več mogoče uporabljati.

Organizacija med drugim zagotavlja tudi zaščito otrok v prizadetih provincah – iz sirotišnic ter drugih institucij je na varne lokacije že evakuirala na stotine otrok, podpira pa tudi identifikacijo otrok brez spremstva in ločenih otrok in jih napotuje dalje do ustreznih storitev in partnerjev.

UNICEF Slovenija nadaljuje z zbiranjem pomoči

UNICEF Slovenija nadaljuje z zbiranjem sredstev za najnujnejšo pomoč v teh katastrofalnih razmerah. Pomagati je mogoče:

– Z donacijo na spletni strani

– S SMS sporočilom s ključno besedo UNICEF5 na 1919 (darujete 5 €)

– Z nakazilom na TRR SI56 0201 3025 9875 526, referenca: SI00 41113, namen: POTRES, BIC: LJBASI2X, prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana