Zdravje

Vegekuhna

26. 3. 2021 avtor: Uredništvo

Je še kdo med vami, ki ne pozna Vegekuhne? V Mladinskem centru Zagorje že vse od leta 2013 potekajo priljubljene kuharske delavnice Vegekuhna, kjer se udeleženci spoznavajo z zdravo prehrano in sami pripravljajo imenitne jedi.

Zakaj Vegekuhna?

Na samem začetku so bile delavnice Vegekuhne predvsem vegetarijanske narave, kasneje pa postale pretežno veganske, saj so udeleženci delavnic vse bolj želeli spoznavati zdravo, polnovredno vegansko hrano.

Idejo za Vegekuhno je dobila prostovoljka Urška Pavlin, ki še danes, po devetih letih, skrbi za to, da se obiskovalci delavnic radi vračajo v kuhinjo Mladinskega centra Zagorje. Delavnice so brezplačne, saj je bistvo delavnic druženje in spoznavanje zdrave in uravnotežene veganske prehrane. Prva štiri leta so večinoma potekale na mesečni ravni, kasneje pa 5-krat na leto.

Obiskovalci delavnic pa niso zgolj pasivni udeleženci, pač pa so pomemben člen Vegekuhne. Delavnice delujejo po principu izmenjave znanj, kar v praksi pomeni, da na vsaki delavnici nekdo pokaže, kako se naredi cela jed ali sladica, ostali udeleženci pa sodelujejo pri ustvarjanju, rezanju in kuhanju ali peki. Prijetno učenje in druženje se nadaljuje ob pogrnjeni mizi, ko pripravljeno jed udeleženci tudi z veseljem pojedo. Na koncu sledi še obvezno pomivanje posode.

Pomen Vegekuhne za zdravje ljudi in ohranjanje narave

Vegekuhna izpolnjuje pomembno poslanstvo, saj se udeleženci seznanijo z zdravo prehrano in spoznavajo pomen polnovredne, pretežno veganske prehrane za zdravje. V tem oziru je za Vegekuhno pomembno, da pri izvedbi delavnic, v kolikor je to le mogoče, uporabijo ekološko pridelano hrano, ki ima v povprečju več vitaminov, mineralov in drugih pomembnih hranil, kot konvencionalno pridelana hrana.

Znano je, da ima hrana, pridelana na ekološki način, visoke prehranske vrednosti, kar je v prid zdravju tistega, ki se na tak način prehranjuje. Poleg tega ekološko pridelana hrana tudi manj posega v okolje, ohranja in povečuje rodovitnost zemlje ter pomaga ohranjati biotsko raznovrstnost na našem planetu.

Poslanstvo Vegekuhne

V samem začetku je bilo osnovno poslanstvo Vegekuhne mladim, ob sproščenem druženju, prikazati enostavne veganske recepte, katere so lahko potem s pridom uporabili tudi sami doma pri kuhi. Delavnica je bila zastavljena na način, da je mlad prostovoljec v vlogi kuharja oz. mentorja predstavil, kako se določena jed pripravi in sproti dajal navodila ostalim udeležencem.

Kasneje pa so se delavnice Vegekuhne razvile in pričele delovati tudi medgeneracijsko. Na 5 delavnicah je Vegekuhna gostila nekaj izkušenih starejših kuharskih mojstric, ki so svoje bogate izkušnje delile med navdušene udeležence. Ustvarili smo široko paleto zdravih jedi: joto, spomladanske zavitke, zelenjavne pite, jedi iz špargljev in konoplje ter različne sladke pregrehe.

Vegekuhna v prihodnje

Za konec še omenimo, da se Vegekuhna, po prekinitvi zaradi epidemije koronavirusa, vrača na program Mladinskega centra Zagorje. Kdaj točno, še ni znano, zagotovo pa prav kmalu. Spremljajte družbena omrežja Mladinskega centra Zagorje, ki letos pripravlja še nekaj novosti, ki bodo obogatile dogajanje v Zagorju. Lep vege pozdrav!

Vir: Mladinski center Zagorje ob Savi