Kultura / Podjetništvo

25. let kulture v Dravinjski dolini

13. 3. 2023 avtor: Mladinski center Dravinjske doline

Februar je v Dravinjski dolini precej pomemben mesec, saj člani in članice Kluba študentov Dravinjske doline (KŠDD) celoten mesec namenijo kulturi, glasbi in medgeneracijskemu druženju.

Letos je njihov tradicionalni projekt obeležil že veličastnih 25. let. Prvi vikend so dogajanje otvorili lokalni glasbeni umetniki – Krona, Bingl Bongl ter Siegmund Freund, ki so noč obarvali z elektronsko glasbo (house, house tech, techno, hardtechno) in na plesišče privabili tudi ljudi iz sosednjih občin. Naslednji dan pa sta Taja Rihtaršič in Miha Slapnik postregla z multi-umetniškim projektom, ki je zajemal dizajn (Martin Naranđa), fotografijo (Lucignano Graal), glasbo (Matic Urlep in Miha Slapnik), kratek nastop (Gledališka skupina Čičerike – OŠ Pod goro) in razstavo z naslovom »ROŽICE V KIŠTICAH ali mesec ljubljenja«.

Umetniški projekt so omogočili KD Svoboda osvobaja, Mladinski center Dravinjske doline (MCDD) in KŠDD.

Sledeči petek je KŠDD v prostorih MC Patriota gostoval znano slovensko zasedbo – Koala Voice. Skupina je med divjim, uigranim in srčnim koncertom preigravala svoje najbolj prepoznavne skladbe. V soboto pa je v Domu kulture Slovenske Konjice potekal dobrodelni Valentinov koncert, ki ga je KŠDD organiziral v sodelovanju z Lions klubom Konjice. Na odru sta Maja Keuc ‘AMAYA’ in Uroš Perić ‘Perry’ poskrbela za odlično sproščeno vzdušje in postregla s pravo glasbeno poslastico. Po koncertu je sledila še manjša pogostitev.

Pestro kulturno dogajanje so ‘prelomili’ z delavnico v sklopu Erasmus+ projekta BEATS LAB: Erlenmajerica komunikacije, ki so jo organizirali in izvedli člani Kulturno umetniškega društva Gonobeats. Predavatelj, David Banović Lotrič, je predstavil osnove digitalnega komuniciranja, pripravo komunikacijskega načrta, komunikacijo prednosti izdelka oziroma storitve ter kako ustvariti močno prezenco na spletu. Pridobljena znanja bodo pri svojem delovanju odslej uporabljala na delavnici prisotna mladinska društva in mladi, ki se podajajo na svojo podjetniško pot.

25. let kulture v Dravinjski dolini
25. let kulture v Dravinjski dolini

Kulturne dni so nadaljevali s preganjanjem zime in pustovanjem z ABBA MIA. Slovenska ABBA tribute zasedba je poskrbela, da so pustne maškare svoje boke zavrtele v ritmu disko glasbe 70. in 80. let. Skupina je s svojim nastopom vsem generacijam pričarala košček nostalgije in odlično plesno vzdušje. S svetlečo kostumografijo, fantastično glasbo ter disco glamurjem pa so obiskovalce in obiskovalke popeljali v čas legendarnih ABBA. Najboljše maske večera so bile tudi nagrajene.

Zadnji februarski vikend je KŠDD predstavil že kar 25. pesniško zbirko z naslovom »Sebi, tebi, vsem«, za katero pravijo, da je namenjena vsem tistim malim drobtinicam, ki smo jih našli v sebi in tistih, ki nam jih je namenil kdo drug. Nekaj pesmi so ustvarjalci in ustvarjalke imele priložnost pred občinstvom tudi prebrati. Grade finale Kulturnih dni pa je bil koncert s Hamo & Tribute 2 Love, ki so obiskovalke in obiskovalce MC Patriota navdušili s svojo strastjo do ljubezni ter glasbe.

»Namen Kulturnih dni je povezati lokalno skupnost ter organizirati zabavne in kulturne vsebine za vse generacije. V letošnje Kulturne dneve smo tako vključili lokalne izvajalce in nadobudne umetnike ter umetnice, v naše kraje pa smo pripeljali tudi večje glasbene zasedbe kot so Koala Voice, ABBA MIA ter prej omenjene Hamo & Tribute 2 Love,«

je povedala članica KŠDD, Klara Pavlič.