Zdravje

3. sezona iniciative Heroji furajo v pižamah predana v roke ženskam

26. 11. 2019 avtor: Uredništvo

Danes, 26. novembra 2019, je v Ljubljani potekala konferenca ob 3. sezoni vseslovenske iniciative za manj voženj pod vplivom alkohola Heroji furajo v pižamah, ki jo izvaja Zavod VOZIM v sodelovanju z zavarovalnico Generali, Toyoto Slovenija in agencijo Luna \TBWA. Gre za mednarodno nagrajen model, ki v lokalnem okolju povezuje vse ključne deležnike; mlade, starše, učitelje, odločevalce in strokovnjake, da skupaj pridejo do konkretnih rešitev za preprečevanje voženj pod vplivom alkohola. Njihovo delo je v preteklem letu prepoznala tudi Evropska komisija in jih s podeljeno prestižno nagrado »Jacques Barrot Grand Prize« proglasila za najboljši projekt v Evropi na področju prometne varnosti v zadnjih štirih letih.

Statistika jih je spodbudila, da v 3. sezono stopijo z novo komunikacijsko zgodbo, v kateri glas iniciative prevzemajo ženske.»Zastrašujoč je namreč podatek, da skoraj 90 % prometnih nesreč pod vplivom alkohola povzročijo moški,« kar je po uvodnem delu pojasnila Vesna Marinko, v.d.direktorice Javne agencije RS za varnost prometa, ki je predstavila statistične podatke, na katere so se ustvarjalci akcije oprli. V lanskem letu je le 1 od 22 smrtnih žrtev prometnih nesreč zaradi alkohola povzročila ženskaDr. Maja Roškar iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa je problem osvetlila še v vidika razlike pitja alkohola med spoloma: »Moški pijejo več in pogosteje, razmerje med spoloma je približno 3:1 (pri mladostnikih so razlike manjše). Iz raziskav ugotavljamo, da 55 % moških vsaj enkrat na leto pije na način, s katerim tvega škodo, pri ženskah pa je ta odstotek nižji in sicer 30 %.« 

S tezo »Ženske so boljše voznice kot moški«, ki je bila vidna na več mestih v preteklem tednu, so se naslonili na družbeni stereotip in tako v javnosti spodbudili razpravo. Z današnjim razkritjem statistike in trditvijo, da kar 89 % prometnih nesreč pod vplivom alkohola povzročijo moški, ki stoji za to trditvijo, pa naslavljajo prav vse voznike. Dobri vozniki so tisti, ki so varni in predvsem za volan sedejo vedno trezni, s tem pa pokažejo svojo odgovornost zase in za druge udeležence v prometu. Z namenom dolgoročne in celoletne komunikacije so skupaj z znanimi Slovenkami ustvarili novo komunikacijsko orodje – Koledar gole resnice, ki bo vsak dan opozarjal na problematiko vožnje pod vplivom alkohola in pozival k varnejšim cestam.

Hkrati pa še vedno pozivajo ljudi, da postanejo heroji, saj je heroj vsak, ki drugemu omogoči varen prevoz, četudi sredi noči in v pižami, predvsem pa vsak, ki nikoli ne sede za volan pod vplivom alkohola. »S to komunikacijo želimo preseči dejstvo, da je nekaj popitih kozarcev in nato sesti za volan še vedno kul dejanje, skoraj blagovna znamka. Naša skupna in zelo zahtevna naloga je, da uničimo to znamko, jo preglasimo in skupaj spravimo alkohol iz cest ter ga naredimo manj družbeno sprejemljivega.« pravi David Razboršek, direktor Zavoda VOZIM. »S Heroji, ki furajo v pižamah, iniciativo za manj voženj pod vplivom alkohola, smo dosegli več, kot smo si sploh lahko predstavljali. V zadnjih 2 sezonah smo dosegli skoraj 14.000 mladih na delavnicah, zabavah in drugih aktivnostih, več kot 600 smo jih varno pripeljali na in z zabav. 9 občin, v katerih smo celostni in učinkovit preventivni model izvedli, se je zavezalo h konkretnim rešitvam, predlaganim s strani mladih. Več kot 15 pridruženih občin pa dela korake v smeri manj voženj pod vplivom alkohola. Med njimi so takšne, ki so se same aktivirale in si želijo tovrstnega pristopa in dela mladih, strokovnjakov ter lokalnih odločevalcev.« še dodaja. 

Celotno dogajanje je skozi svojo izkušnjo prometne nesreče, ki ji je botrovala vožnja pod vplivom alkohola povzela Vesna Novak, predstavnica Zavoda VOZIM, ki s svojimi zgodbami osvešča mlade. Pozvala je, da: »Najtežje sem sprejela ravno dejstvo, da je bila moja odločitev, da se peljem z vinjenim voznikom. Zato je še kako pomembno, da se vsi zavedamo, da čisto vsak posameznik nosi svoj del odgovornosti v prometu – tako kot voznik ali kot sopotnik. Heroj je torej tisti, ki nikoli ne vozi pod vplivom alkohola in tudi opominja ter opozarja druge, da je takšno početje skrajno neodgovorno.«

Iniciativa bo nadaljevala z delom tudi v prihodnjem letu, saj nadaljujejo z aktivnostmi med mladimi, lokalnimi odločevalci in strokovnjaki v lokalnem okolju. 

Vir in foto: Zavod VOZIM