Mladinski sektor

4YOUTH – Zaključeno mednarodno usposabljanje za mladinske delavce

4. 11. 2022 avtor: Celjski mladinski center

V Celjskem mladinskem centru so med 10. in 17. septembrom 2022 gostili skupino mladinskih delavcev iz Bolgarije, Tanzanije in Slovenije, ki so sodelovali v celotedenskem usposabljanju za mladinske delavce v okviru projekta Youth workers together for active participation – 4YOUTH. Preko spleta so na usposabljanju sodelovali še mladinski delavci iz Gane in Malavija.

V okviru celotedenskega usposabljanja je bilo izvedenih več interaktivnih delavnic s področja razvoja novih znanj in kompetenc, ki so potrebne za krepitev ustreznih motivacijskih pristopov mladinskih delavcev za večje vključevanje mladih v družbo. Udeleženci so izmenjevali tudi svoje izkušnje ter predstavili svoje raznolike nacionalne ter lokalne prakse, vse s ciljem povečanja aktivne participacije v sodelujočih partnerskih državah. Predstavljenih je bilo tudi več različnih aktivnosti, ki so nastale v okviru projektnih rezultatov evropskih projektov, v katerih sodeluje Celjski mladinski center.

Dodana vrednost usposabljanja so bile dodatne aktivnosti, kot je obisk Mednarodnega obrtnega sejma, na katerem so se udeleženci lahko bližje spoznali z dobrimi praksami, ki jih na področju podjetništva ponujamo v Sloveniji. To je bila tudi priložnost za oblikovanje novih idej in navezovanje poslovnih stikov. En delovni dan pa so preživeli v Slovenskih Konjicah ter spoznavali delo mladinskih delavcev na terenu. V sodelovanju s sosedskim Mladinskim centrom Dravinjske doline iz Slovenskih Konjic so si ogledali, kako poteka mladinsko delo v Sloveniji. Udeleženci so obiskali tudi klub modelarjev in maketarjev Celje, kjer so spoznali, kako deluje društvo z več kot petdesetletno tradicijo na področju izdelovanja maket, pri čemer so ravno mladi gonilna sila društva.

Poleg študijskega dela je bil čas tudi za bolj turistične aktivnosti, kot je ogled znamenitosti Celja z okolico, preizkušanje lokalne kulinarike ter obisk Tehnoparka in Tropske hiše. Uspešno so premagali tudi igro Lov na legende in tako spoznavali bogato zgodovino mesta.

Projekt, ki združuje pet mladinskih organizacij iz Slovenije, Bolgarije, Gane, Tanzanije in Malavija, je  sofinanciran s strani programa Erasmus +.

Spletna stran projekta. Fotogalerijo projekta si lahko ogledate tukaj.