Kultura

8. februar – dan namenjen kulturi

7. 2. 2020 avtor: Uredništvo

Jutri nastopi dan namenjen kulturi. Vsako leto se 8. februarja spomnimo na leta 1849 umrlega pesnika, dr. Franceta Prešerna. Praznujemo ga od leta 1945, od leta 1991 pa je dela prost dan. Na predvečer tega dne podelijo Prešernove nagrade, ki predstavljajo najvišja priznanja za dosežke na področju umetniškega ustvarjanja.

Letošnja Prešernova nagrajenca sta koreograf in plesalec Milko Šparemblek ter fotograf Stojan Kerbler

Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada so najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti. Podeljene so na državni proslavi na večer pred 8. februarjem. Letošnja Prešernova nagrajenca (za življensko delo) sta koreograf in plesalec Milko Šparemblek ter fotograf Stojan Kerbler, nagrajenci Prešernovega sklada pa prevajalka Suzana Kocmut, akordeonist in skladatelj Luka Juhart, igralka Nina Ivanišin, režiser Rok Biček, oblikovalec Nejc Prah in kostumograf Alan Hranitelj.

Prešernove nagrade vsako leto podeljujejo tudi fakulete in umetniške akademije, članice Univerze v Ljubljani. Te nagrade se imenujejo Prešernove nagrade študentom, vsako leto jih podelijo najboljšim študentom, tako na področju umetnosti kot znanosti.

“Kulturne” številke v 2018

Knjige:

Knjižnice

Muzeji in galerije

Gledališče, opera, …

Film

V “kulturnih” poklicih največ novinarjev

V Statistični register delovno aktivnega prebivalstva je po zadnjih podatkih konec oktobra 2019 vpisanih 15.125 oseb, ki opravljajo enega od 20 značilnih poklicev v kulturi, definirano po Standardni klasifikaciji poklicev 2008 – SKP 2008. Od teh je največ novinarjev (2.285), sledijo jim prevajalci, tolmači, drugi lektorji in jezikoslovci (1.838), nato bibliotekarji, dokumentalisti (1.269), ostali najbolj zastopani poklici pa so: tehniki operaterji oddajnih in avdiovizualnih naprav, glasbeniki, pevci, skladatelji, učitelji glasbe v glasbenih šolah in zasebni vaditelji glasbe, vizualni umetniki, fotografi, filmski, gledališki direktorji in producenti, knjižnični uradniki, strokovni sodelavci za kulturne, razvedrilne in umetniške ideje, arhivarji in konservatorji, strokovni sodelavci za oblikovanje, dekoraterji, aranžerji, umetniški ustvarjalci, poustvarjalci, igralci, na koncu lestvice so pisatelji ter plesalci in koreografi.

Koliko denarja namenimo za kulturo?

Glede na podatke (vir) Statističnega urada RS (SURS) je država v 2018 namenija za kulturo (za delovanje knjižnic, muzejev, galerij, gledališč, za koncertno, odrsko in filmsko produkcijo, za umetniške prireditve, spomenike in spominske hiše, kulturna praznovanja, subvencije umetnikom ipd., za storitve radia, televizije in založništva) – skupno nekaj več kot 432 milijonov evrov, kar je bilo manj kot en odstotek BDP. Povedano nekoliko drugače: celotni izdatki države za kulturo so v 2018 znašali 209 eur na prebivalca (24 EUR manj kot v 2010). Vsak prebivalec sam pa je v 2018 porabil za kulturo povprečno 216 eur (57 eur več kot v 2010).

Kam na Prešernov dan?

Jutri lahko prišparate nekaj od povprečno 216 eur na povprečnega uporabnika kulturnih vsebin tako, da se udeležite brezplačnih kulturnih dogodkov. Po celotni Sloveniji bodo potekali brezplačni dogodki, seznam najdete na spodnjih povezavah:

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: Goriški muzej