Aktivno državljanstvo / Prostovoljstvo

Agroturizem – trajnostni prispevek k razvoju podeželja

29. 4. 2019 avtor: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto

V okviru projekta E+ KA1 Revitalizing the countryside sta se dve prostovoljki Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto udeležili izmenjave v špansko Kantabrijo, kjer sta z udeleženci iz 10 držav razmišljali o pomenu agroturizma kot načina trajnostnega prispevanja k razvoju podeželskih območij, ki so običajno slabše in neenakomerno razvita.

Cilj projekta je bil razvoj podeželskih območij s kmečkim turizmom, od česar imajo lahko neposredne in posredne koristi tako ljudje, ki prebivajo na podeželju (zaposlitveno, socialno, ekonomsko korist), kakor ljudje iz mestnih, urbanih okolij, ki lahko na ta način bolje spoznajo tradicijo, dediščino, gastronomijo in podeželjski način življenja.

Udeleženci so se najprej osredotočili na pomembnost razmišljanja in trajnostnega delovanja, kar pomeni spremembo načina uporabe avtomobilov, luči in drugih virov ter razumevanja, da prebivalci mesta ne živimo na “drugem” planetu, ampak se poraba vode, uničevanje okolja, ipd. tiče sklehernega izmed nas in bo na dolgi rok posledice potratne rabe razpoložljivih virov prizadela vsakega človeka.

Kantabrija je odličen kraj za izmenjavo, saj je na tem območju podeželje pomembna referenca za agroturizem na svetu. Udeleženci so se na izmenjavi srečali s povsem teoretičnimi dejavnostmi in s praktičnimi analizami realnih študij primerov. V okviru izmenjave so obiskali tudi agro-turistična podjetja na podeželskih območjih, kjer so spoznali delovanje in vodje podjetij.