Digitalizacija / Neformalno izobraževanje

Ajda Óvári: Logopedija in umetna inteligenca

3. 5. 2024 avtor: Inštitut ASEF
ženska

V sredo, 3. aprila, je ASEF v sodelovanju z Društvom logopedov Slovenije in Ljudsko univerzo Kranj v Medgeneracijskem centru Kranj organiziral poljudnoznanstveno predavanje v sklopu cikla predavanj ASEF Mladi umi. Tokrat je predavala Ajda Óvári, štipendistka ASEF generacije 2021, diplomirana kognitivna znanstvenica in magistrica logopedije, zaposlena kot logopedinja v Angliji pri podjetju Magic Words Therapy. Mlada štipendistka je svoj raziskovalni obisk opravila jeseni 2023 na Univerzi Berkeley v Kaliforniji pri dr. Gašperju Begušu.

Zbrane je najprej nagovorila direktorica Ljudske univerze Kranj Mateja Šmid, ki je predstavila pester program in aktivnosti, ki se odvijajo v medgeneracijskem centru, pri tem pa poudarila, kako pomembna so tovrstna sodelovanja z organizacijami. Nataša Vovk je predstavila delovanje Društva logopedov Slovenije in izpostavila uspešno sodelovanje društva s predavateljico.

Predavanje smo začeli s predstavitvijo pojmov logopedije in velikih jezikovnih modelov na primeru orodja ChatGPT. Ajda Óvári je predstavila razliko med pridobljenimi in prirojenimi jezikovnimi motnjami, pri čemer se je osredotočila na afazijo, ki se najpogosteje pojavi po poškodbi glave ali možganski kapi. Nadaljevala je z vzpodbudnimi rezultati magistrskega dela, v katerem je raziskovala pozitivne učinke nove predlagane terapije s procesiranjem jezika pri rehabilitaciji afazije.

V nadaljevanju je predstavila projekt, v okviru katerega je raziskovala uporabnost velikih jezikovnih modelov pri vsakdanjem delu logopedov. Pri tem se je osredotočila na raziskovanje metalingvističnih sposobnosti orodja ChatGPT in preverjanje točnosti ChatGPT-ja pri diagnostiki afazije iz vzorca govora. Na podlagi konkretnih primerov je prikazala pomanjkljivosti orodja, predvsem pri delu v slovenščini, hkrati pa je pokazala njegovo uporabnost pri prepoznavanju karakteristik govora ljudi z afazijo.

Predavateljica med predavanjem

Ajda Óvári je dodala, da je potrebno biti pri delu s tovrstnim orodjem previden z zaupnostjo podatkov, za pravilno diagnozo pa sta poleg vzorca govora pomembna tudi zdravstvena zgodovina posameznika in širši kontekst.

Predavanje je odprlo vprašanja o varni in učinkoviti rabi orodja ChatGPT pri delu logopedov, sodelujoči v debati pa so naslovili predvsem razlike v uporabi med državami in jeziki.

Dogodek je povezovala Tina Geč, mlada študentka ASEF-a.

*Projekt širjenja rezultatov raziskovalnega dela mladih na različnih lokacijah po Sloveniji po izvedenem raziskovalnem obisku ASEF v tujini podpirata Urad RS za mladino in Urad za Slovence po svetu.


ASEF Mladi umi je serija predavanj, v okviru katerih mladi predstavijo svoj raziskovalni obisk in pridobljene izkušnje skozi štipendijski program ASEF na dostopen in razumljiv način. V projektu se ASEF povezuje z organizacijami iz krajev, od koder prihajajo predavatelji, da bi spodbudili vključevanje mladih izobražencev v lokalno slovensko okolje.