Angažiraj se

Ali smo mladi res medijsko pismeni?

18. 10. 2022 avtor: Špela Ferlin
Sodobna medijska potrošnja mladih

Živimo v času, ko je medijska pismenost med mladimi zelo pomembna, saj je tesno povezana z informiranjem. Kljub temu da smo mladi ves čas v stiku z različnimi mediji, to še ne pomeni, da smo medijsko pismeni.

Kaj sploh je medijska pismenost? Kot navaja Wikipedia je to sposobnost, znanje in razumevanje, ki nam omogoča varno in učinkovito rabo medijev. Na medijsko oziroma informacijsko pismenost se najpogosteje spomnimo ob času volitev, ki nam prinašajo številne informacije, na podlagi katerih moramo presoditi, s katero stranko ali kandidatom se sami bolj strinjamo. 

Informacijska pismenost je izraz s katerim se danes mladi srečamo že zelo zgodaj, saj imamo v obdobju spletnih medijev in družabnih omrežij na voljo neomejeno število informacij. Že v osnovnih šolah učence opozarjajo na pasti interneta in varno rabo omrežji.

Pojem informacijska pismenost pa izhaja iz UNESCOve želje po informiranju državljanov, pobudnica UNESCOvega programa, Sonia Livingstone, je ta projekt kritično utemeljlila z idejo, da bo dvig medijske pismenosti prinesel nov odnos med množicami in elito. Glavni cilj projekta je pomensko zbližati medijsko in informacijsko pismenost in povezati številne institucije in raziskovalce z več različnih področij. 

Njihov načrt se zavzema za to, da bi imeli vsi uporabniki spleta možnost svobode izražanja, dostop do pravih informacij in vrednotenja informacijskih vsebin, s čimer bi zagotovili povečano stopnjo medijske pismenosti.

Kakšne pa so ključne sposobnosti medijsko pismenih?

Lahko bi rekli, da so medijsko pismeni opremljeni z znanjem, ki jim omogoča razumevanje in evalvacijo medijev ter informacij in njihovega delovanja ter razumevanje komunikacije z mediji in tudi prek njih.

Pogosto pomislimo, da se medijska pismenost nanaša le na spletne vsebine, ki so danes v ospredju, a pomembne so vse vrste medijev, tudi televizija, radio in videoigre.

Zavedati se moramo, da so mediji ena izmed najbolj pomembnih pomoči v našem vsakdanjiku, a ker jih uporabljamo tako pogosto jim moramo nameniti posebno pozornost. Hvaležni smo lahko, da nam omogočajo boljše razumevanje sveta in sodelovanje v demokratičnem in kulturnem okolju.

Zdaj najbrž razmišljaš o tem, ali si sam medijsko pismen … No, na srečo imamo v Sloveniji veliko portalov in programov, s katerimi lahko spoznamo vse pasti medijev in izboljšamo svojo medijsko pismenost. Obišči jih in postani odgovoren uporabnik medijev!