Aktivno državljanstvo

Ali sploh poznamo političarke, ki soodločajo o nas?

20. 3. 2024 avtor: Jerneja Potočnik
evropski parlament

Koliko poslancev Evropskega parlamenta bi lahko našteli? Koliko od teh je … žensk?

Če se postavimo pred impozantno stavbo Evropskega parlamenta, smo lahko priča vrvežu ljudi, ki vstopajo in izstopajo. Med njimi so poslanci iz vseh 27 držav članic Evropske unije, ki sodelujejo pri oblikovanju prihodnosti našega kontinenta. Poslanci? Ne le poslanci, ampak tudi poslanke.

Zakaj poudarek? Ker je neenakost spolov na področju politike še vedno močno prisotna, številke pa govorijo kar same zase. Čeravno se je delež žensk v parlamentu skozi zgodovino precej povišal – iz 15,2 % žensk leta 1979 na 39,9 % danes, pa je razmerje še vedno neuravnoteženo.

Ali bo nekoliko bolj uravnoteženo v novem mandatu EU parlamenta, bodo pokazale letošnje volitve, do takrat pa ostaja vprašanje, koliko sedanjih imen poznamo in koliko izmed njih je ženskih?

Kaj pravijo mladi?

Da bi na to vprašanje dobila odgovor, sem o tem, ali poznajo katere poslanke EU parlamenta, povprašala mlade. Ime ali dve je vedela povedati le peščica …

Tako so mi mladi sogovorniki največkrat navedli imeni Romano Tomc in Ireno Jovevo, omenili pa so tudi Tanjo Fajon, ki trenutno ne sodi med poslanke EU parlamenta, je pa bila med njimi v preteklosti.

Vseeno pa so mladi, s katerimi sem se o neenakosti spolov na področju evropske politike pogovarjala, izpostavili, da je več kot pomembno, da so v politiki ženske zastopane enako kot moški.

»Mislim, da je pomembno, da so ženske enako zastopane v politiki kot moški, toda ker to zaenkrat še ni opazno, bi si želela, da so ženske v politiki bolj opazne in bolj odločne, saj se mi zdi, da mogoče prav zaradi tega ne znam našteti skoraj nobene,« razmišlja 20-letna Maja, ki meni, da so ženske v politiki kljub svoji prisotnosti preprosto nevidne.

Da njeno poznavanje političark v EU parlamentu precej šepa, prizna tudi 22-letna Sara, ki sama pri sebi zatrdi, da jo je prav ta ugotovitev spodbudila k temu, da se bolj seznani z delovanjem EU parlamenta ter se zagotovo udeleži bližajočih se evropskih volitev.

»Kolikor vem, so trenutno v EU parlamentu sami znani obrazi, zato bi si morda želel, da se v novem mandatu mednje uvrsti kateri nov,« pa pravi 25-letni Luka, ki potrdi, da tudi sam zaznava veliko manjšo vidnost političark, pri čemer tudi sam pripomni, da bi bilo dobro, da bi bilo razmerje spolov v parlamentu nekoliko bolj uravnoteženo.

»Kje pa sploh lahko ugotovim, kdo vse so naši EU poslanci in koliko je žensk med njimi? Imam občutek, da sploh ne vem, kje najdem vse te informacije, vse se mi zdi tako oddaljeno in nepomembno zame,« pa razmišlja 17-letna Pija, ki ji nato pokažem posebno spletno stran, na kateri se je mogoče sprehoditi po imeniku poslancev Evropskega parlamenta – najdete jo tukaj.

Ko ji pokažem slovenske EU poslanke, pokima in mi pove, da so ji imena znana, da pa vseeno ne ve, kaj točno naše političarke na ravni Evropske unije počno.

Naj EU politika ne bo »daleč od oči, daleč od srca«

Izsledki mojih tokratnih pogovorov z mladimi tako niso najbolj obetavni, vsaj z vidika prihodnosti podpore evropski politiki ne, pa vendar nekoliko več upanja dajejo številni dogodki, ki jih v mesecih pred EU volitvami pripravljajo v Mreži MaMa skupaj s številnimi sodelavci ter mladinskimi centri.

Udeležba na dogodkih ter poglobljeni uvidi mladih namreč kažejo, da so ti daleč od pasivnih (bodočih) volivcev, kot bi se na prvi pogled zdelo, ključno pa je le, da se jih neposredno vključi.

Navsezadnje se EU politika po pravici povedano nekoliko oddaljena zdi prav vsem, ko se vanjo poglobimo in se z njo nekoliko bolj seznanimo, pa ugotovimo, da so njeni vplivi in učinki v našem vsakdanu vidni na prav vsakem koraku.

Na to, kateri obrazi bodo sooblikovali našo prihodnost, pa tudi kakšno bo razmerje spolov med njimi, lahko vplivamo tudi sami. Kako? Z udeležbo na evropskih volitvah, ki bodo potekale 9. junija.