Okolje in trajnost

Anketa: Kako potujemo mladi?

27. 6. 2023 avtor: Špela Ferlin
mladi v prometu

V času, ko se celotna Evropa sooča s težavami s prometnimi zamaški, ki izgledajo skorajda ne rešljive, smo preverili, kaj si o tem mislijo mladi. Mladost je čas, ko imamo največ možnosti in motivacije za odkrivanje sveta okoli nas in takrat opravimo tudi največ potovanj. Poleg tega pa so mladi v promet vključeni tudi vsakodnevno, na poti od doma do srednje šole ali fakultete, do prijateljev ali študentskega dela. Na voljo nam je sicer subvencionirana vozovnica za javni potniški promet, ampak, ali je to prava rešitev?

Tjaša je študentka prvega letnika medicine, iz manjšega kraja na Dolenjskem se zaradi študija vsak teden pelje v štajersko prestolnico Maribor. Na pot se najpogosteje odpravi v nedeljo zvečer, iz svojega domačega kraja pa mora najprej pripotovati do Ljubljane. Ker so povezave v manjše kraje precej nezanesljive, si prevoz včasih deli s prijatelji ali pa zanj prosi starše. Pot do Ljubljane ji vzame približno eno uro. Temu sledi še pot z avtobusom in vlakom, ki pa je težavna že ob samem začetku, saj je mest na avtobusu za vse študente pogosto premalo in so se zato med seboj primorani boriti za sedeže. V Maribor prispe po približno petih urah potovanja. “Z avtomobilom bi bilo najbrž veliko hitreje, a denarja zanj nimam. Pogosto pa se vprašam tudi, kaj bi se zgodilo, če bi se prav vsak potnik na vlaku ali avtobusu odločil, da se bo na pot odpravil sam. Vedno bom prisegala na javni prevoz, če bom le lahko,” pojasni Tjaša.

Podobne težave imajo tudi študentje, ki študirajo na Primorskem. Eva je študentka predšolske vzgoje v Kopru. “Vožnje v ta obmorski kraj so še posebej zanimive,” izpostavi. “Neštetokrat se mi je že zgodilo, da sem zaradi ljudi, ki se na obalo odpravljajo le na izlet ali pa izkoristijo svoje brezplačne avtobusne karte, ostala brez prevoza do študentskega doma. Če se na pot odpravim v nedeljo zvečer, moram biti vedno pozorna, da si izberem avtobus, ki ni zadnji na voznem redu. Včasih se zgodi, da se na pot odpravim šele v ponedeljek zjutraj, kar je izjemno slaba odločitev,” pojasni Eva, ki je zaradi nepredvidljivih razmer na cestah nekajkrat zamudila tudi na predavanja, pred kratkim pa celo na izpit.

Pot študentov ni vedno problematična

Za razliko od študentk, ki se na študij vozita v drug kraj, pa ima pozitivne izkušnje Luka, ki študira v svojem domačem kraju, Ljubljani. “Možnosti, da pridem do fakultete imam ogromno. Ob lepem vremenu se pogosto odločim za sprehod, če se predavanja začnejo ob kasnejših urah. Dobra izbira je tudi vožnja s skirojem ali nenazadnje s kolesom,” pove. Ob slabem vremenu in pozimi za pot izbere mestni potniški promet, ki je po njegovem mnenju precej zanesljiv in uporaben.