Finance

Anketa: Smo mladi finančno pismeni?

29. 12. 2023 avtor: Špela Ferlin
denar

V današnjem hitrem tempu življenja se mladi srečujejo s številnimi odločitvami, ki vplivajo na njihovo finančno prihodnost. Zavedanje o pomenu finančne pismenosti med mladimi postaja vse bolj ključno, saj oblikuje njihove odločitve o varčevanju, investiranju in splošnem upravljanju z denarjem. Preverili smo, kako za svoje finance skrbijo mladi in kako razumejo finačno pismenost.

“Finančna pismenost se mi zdi izjemno pomembna veščina, ki bi jo moral vsak dijak pridobiti že v šolskih letih. Sama sem se z njo začela ukvarjati šele nedavno, ko sem se zavedla, kako malo vem o upravljanju z denarjem. Na začetku sem se počutila preplavljeno in nisem vedela, kje začeti, vendar sem ugotovila, da je osnovno razumevanje financ ključno za samostojno življenje.

V šoli se veliko učimo o zgodovini, matematiki in jezikih, vendar pa finančna pismenost ni deležna enake pozornosti. Vprašala sem se, zakaj ne bi imeli predmeta ali vsaj delavnice, kjer bi se učili o proračunih, varčevanju, kreditih in vlaganju. S tem bi bili mladi bolje pripravljeni na izzive, ki jih prinaša odraslost.

Varčevanje mi je postalo pomembno, ko sem začela razmišljati o svoji prihodnosti. Zavedam se, da bo imeti poznavanje financ ključno vlogo pri uresničevanju svojih ciljev. Naučiti se postavljati realne cilje, spremljati svoje izdatke in ustvarjati rezervne prihranke je korak k finančni neodvisnosti,” je svoje poglede o finančni pismenosti in vačevanju strnila Maja, 20-letna študentka biologije.

“Varčevanje se mi zdi pametna odločitev, ki ima lahko dolgoročne pozitivne učinke na moje življenje. Čeprav se včasih zdi težko omejiti trenutno zadovoljstvo zaradi prihrankov, sem se naučil, da je varčevanje ključno za doseganje ciljev in premagovanje nepričakovanih stroškov. Kakšen mesec dam na stran sto evrov, drugi mesec le 5. Naučil sem se, da mi ta denar lahko pride prav ob nakupu večjih stvari in trenutkih, ko mi zmanjka denarja,” je prepričan Jakob, študent fizike.

Iz odgovorov lahko razberemo, da je varčevanje mladih ključ do finančne stabilnosti in uresničevanja ciljev. Redno odloženi prihranki gradijo varno finančno prihodnost in mladim omogočajo, da postajajo samostojnejši.