Neformalno izobraževanje

ASEF zgodba: Brez ambicije lahko pozabite na uspešen start up

2. 3. 2023 avtor: Inštitut ASEF

V četrtek, 23. februarja, so se mladi člani ASEF skupnosti udeležili pogovora z uspešnim Slovencem na ASEF zgodbi. Prisluhnili so izjemni karierni poti in izkušnjam dr. Toma Vodopivca, soustanovitelja, direktorja in mentorja na Reveris, ki start upom v zgodnji fazi omogoča sodelovanje z vrhunskimi svetovalci, ter podpredsednika sklada tveganega kapitala Silicon Gardens. 

Tokratni gost je navdušil s svojo uspešno zgodbo in optimističnim pogledom na prihodnost. Računalništvo ga je pritegnilo že kot otroka, z umetno inteligenco pa se je spoznal v srednji šoli in kasneje na tem področju opravil doktorat na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Prvotno se je podal na akademsko pot in bil trikrat izvoljen za najboljšega asistenta po izboru študentov, zraven je svetoval kot freelancer, pisal doktorat, kot raziskovalec gostoval v tujini ter se nato kot višji podatkovni znanstvenik zaposlil v podjetju Celtra.

Sedaj kot start up svetovalec, mentor, poslovni analitik in podatkovni znanstvenik s svojimi bogatimi izkušnjami in znanjem pomaga mladim ekipam razviti njihove produkte, poslovne modele in pridobiti za to potrebna finančna sredstva. 

Tom Vodopivec
Tom Vodopivec

Svoje podjetje Reveris je opisal kot mini ekipo svetovalcev, ki delujejo močneje kot le pospeševalnik za podjetja. S podajanjem znanja na visokem nivoju privabi k njim že izkušene ekipe, podjetnike z dobrimi osnovami in znanjem, katerim svetujejo za doseganje še boljšega rezultata na področju, ki ga želijo nadgraditi ali v katerega morda vstopajo prvič. Udeležencem dogodka je predstavil tudi nekaj primerov uspešnih zgodb, pri katerih je sodeloval: Juicy Marbles – Prime Plant Meat Company, pametni ptičji krmilnik Bird Buddy in Proky, ki povezuje gostince in njihove dobavitelje na spletnih platformah. 

Dr. Vodopivec je posebej opozoril na dejavnike, ki ločijo uspešne start upe od neuspešnih. Najpomembnejša je visoka ambicija, ki te sili v iskanje izzivov izven svoje cone udobja. Je način razmišljanja, ki ga v Sloveniji primanjkuje. Samozavest, pogum in strast so ključnega pomena za uspeh, česar pa pri nas manjka, saj smo prepogosto zadovoljni z življenjem na povprečnem nivoju.

ASEF štipendisti na dogodku

Pogovor v ASEF zgodbi je tekel tudi o tem, kako se lotiti ideje in jo spraviti na trg. Gost je poudaril, kako pomembno je najprej dobro raziskati trg in narediti za to potrebne eksperimente. Ali zapisano z njegovimi besedami: “Ni težavno narediti nov produkt, veliko večje zaplete povzroča, če si nihče ne želi tvojega produkta.” Pomembno je raziskati trg, najti ustrezno nišo, se povezati z uspešnimi ljudmi in se pogumno boriti z izzivi. 

Ob koncu dogodka je gost mladim članom ASEF zaupal še nekaj nasvetov za nadaljnjo karierno pot. Spodbudil jih je, da naj še preden se odpravijo na nadaljnjo akademsko pot (doktorski študij) dobro raziščejo možnosti, ki jih imajo v gospodarstvu, naberejo čimveč izkušenj in veščin ter si poskušajo sebe predstavljati v prihodnosti s postavljanjem vprašanj, kot je: “S kakšnim dosežkom bi se radi pohvalili čez pet let?”.

Marko Zeman in Tom Vodopivec
Marko Zeman in Tom Vodopivec

Pogovor je vodil Marko Zeman, štipendist ASEF generacije 2021.


ASEF zgodba je cikel pogovorov z uspešnimi posamezniki. Predavatelji/-ce predstavijo svojo karierno pot in izkušnje, ki so bile pomembne za njihov osebni razvoj ter pogled na slovensko realnost iz svojega profesionalnega zornega kota. Z dogodki ASEF širi obzorja štipendistov glede bogatih izkušenj, ki jih je vredno iskati in pridobiti ter tako spodbujati njihov potencial.


Projekt ASEF zgodba izvaja ASEF s podporo Urada RS za mladino in Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.