Kultura

10. edicija Mednarodnega filmskega festivala StopTrik

9. 11. 2020 avtor: Uredništvo

Festival stop animacije StopTrik, ki se v začetku jeseni že 10 let v produkciji Pekarne Magdalenske mreže odvija v Mariboru je letos ujel zadnje dneve, ko so se kulturne prireditve ob upoštevanju ukrepov in navodil za zamejevanje virusa Covid-19 še lahko odvijale v živo.

Vetrinjski dvor je za 4 dni postal osrednje prizorišče mednarodnega festivala, katerega osrednja tema je bila letos »Festival kot orožje«. Mariborska publika je bila v začetku oktobra deležna pestrega tekmovalnega programa stop animacij, kvalitetnih programskih vsebin, zanimivega spremljevalnega programa in projekcij za otroke in mlade. Nekaj vsebin osrednjega programa je dostopnega na spletu. Vabljene/i k ogledu okrogle mize »Festival kot orožje: družbeni in politični potencial«, kjer lahko spoznate nekaj evropskih angažiranih festivalov in njihova polja ter načine delovanja, TrikShowa kjer lahko iz prve roke izveste kako nastajajo stop animacije in si ogledate prizore iz zakluisja ter k poslušanju podcasta (De) centralizacija slovenskega filma, kjer so se predstavnice/ki nevladnih organizacij, povezanih v Konzorcij Film v Mariboru pogovarjale/i kako decentralizirati slovenski film in kaj lahko v tem pogledu ponudi Maribor kot filmsko mesto, ki pa se ves čas bori za zagotavljanje osnovnih pogojev produkcije, ustvarjanja, prikazovanja, vzgoje in distribucije.

Festival vsako leto zainiteresiranim stop animacija entuziastkam/om ponudi profesionalno delavnico stop animacije, kjer tekom festivala urijo svoje veščine in spoznavajo nove pristope in trike. Letos so s Špelo Čadež najbolj priznano slovensko režiserko animacije. Izdelek festivalske delavnice nosi naslov “Animacija kot orožje”. Različne tehnike, pristope in zgodbe so mlade udeleženke_ci delavnice razvijale/i skozi učenje z neposrednim delom. Izhajale/i so iz teme letošnjega festivala in v tehniki stop animacije materializirale/i svoje asociacije oglejte si jih na povezavi.

Premierno pa se je na festivalu pridružila tudi KINO! revija za film in filmsko s filmsko-vzgojnim programom Ostrenje pogleda. Delavnico in letošnjo študentsko žirijo je vodila dr. Maja Krajnc. Mlade/i so ob animacijah ostrile/i svoje poglede in pripravile/i prispevek prvih vtisov in daljše zapise o izbranih animacijah.

V štirih srečanjih pa je potekala še delavnica animiranega filma za otroke. Pod mentorstvom Anke Kočevar so najmlajše/i s slikanjem na steklo vztrajno animirale/i geometrijske like. Oživele/i so jih s pomočjo zvočne podlage, ki jo je pripravil Denis Oprešnik.

Poglejte kako so se liki odpravili v gozd, dogodivščinam naproti.

Vir: MISC INFOPEKA