Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 08 Mar. 2021

8. marec - Mednarodni dan žensk

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga v Sloveniji obeležujemo vsako leto 8. marca. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti ter dosežkov žensk.

Nemška feministka in socialistka Clara Zetkin se je leta 1889 začela kot prva bojevati za enakopravnost žensk in je leta 1910 dala prvič pobudo, za obeleževanje dneva žensk. Prvič so ga praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, takrat še na 19. marec.

Zgodovina boja za ženske pravice v Sloveniji:

  • leta 1897 je začel izhajati ženski časnik Slovenka,
  • leta 1898 je bilo ustanovljeno prvo žensko društvo
  • leta 1906 je Marija Urbas kot prva Slovenka doktorirala na graški univerzi iz filozofije
  • leta 1945 so ženske dokončno dobile volilno pravico
  • leta 1974 je bilo zapisano v ustavo SFRJ določilo, da ima vsaka ženska svobodno odločanje o rojstvu otrok,
  • leta 1977 je bila uzakonjena še pravica vsake ženske do umetne prekinitve nosečnosti iz drugih, ne le zaradi zdravstvenih razlogov.
  • leta 1989 je v Sloveniji začel delovati prvi telefon v sili za pomoč ženskam in otrokom, ki so postali žrtev nasilja.

Ob mednarodnem dnevu žena pa se v ospredje še danes postavlja vprašanje enakopravnosti žensk. Slovenija sodi med države, ki se po merjenju različnih indeksov enakosti žensk in moških umešča na visoka mesta. Globalni indeks enakosti spolov, ki ga pripravlja Svetovni gospodarski forum, Slovenijo umešča na 36. mesto med 153 državami sveta, indeks enakosti spolov, ki ga pripravlja Evropski inštitut za enakost spolov, pa na 11. mesto v Evropski uniji.

Vir: uredništvo mlad.si 

 

 

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

34995

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino