Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (1)
Datum objave: 18 Mar. 2021

Animirana poezija ob svetovnem dnevu poezije

Ob letošnjem svetovnem dnevu poezije, 21. marca, ki je tudi rojstni dan pesnika, literarnega zgodovinarja, knjižničarja in urednika Janka Glazerja, bosta literarni program MKC Črka in platforma za sodobno raziskovalno umetnost konS, oba programa Mladinskega kulturnega centra Maribor, v uličnem razstavišču Kulturnega inkubatorja na Koroški cesti 18 v Mariboru premierno predstavila dve grafični animaciji poezije.

Izhodišče za nastali deli sta pesmi, ki ju je iz zakladnice sodobne slovenske poezije izbrala producentka MKC Črke, pesnica in urednica Petra Kolmančič.

Pesem Pepelnik je iz najnovejše pesniške zbirke Maje Vidmar Pojavi. Zbirka je bila nominirana za Jenkovo nagrado in je v kritiškem izboru pesniških zbirk za letošnji festival Pranger. Maja Vidmar je pesnica, ki z izjemno pesniško veščino v na videz nežnih pesmih udari z vso silo biti, ki se ne more in ne želi sprijazniti s strašno sliko tega sveta, ki se ne želi vdati sprijaznjenosti s sprijaznjenostjo in ki se zaveda teže odgovornosti, ki jo nosimo kot človeška bitja.

Pesem Gospodar muh je novejše in v knjižni obliki še neobjavljeno delo enega najboljših pesnikov mlajše generacije, Denisa Škofiča, ki bralce poezije navdušuje s pogumnim raziskovanjem skrajnih možnosti pesniškega izraza, z eksperimentiranjem s svežo in izvirno metaforiko, z dovršeno konceptualno zasnovo ter z izjemnimi pesniškimi podobami, ki temeljijo na simboliki in nadrealizmu.

Grafični animaciji pesmi je ustvarila Toni Soprano Meneglejte, intermedijska umetnica,  ki je med leti 2000 in 2015 delovala v umetniškem tandemu son:DA. Od leta 2009 ustvarja scenografijo, svetlobo, zvok in fotografijo. Grafični animaciji bo avtorica kasneje opremila tudi z zvokom in bosta na ogled kot video deli na youtube kanalu MKC Maribor.

Video deli bosta v uličnem razstavišču Kulturnega inkubatorja na ogled 21. marca 2021, na Svetovni dan poezije, med 18. in  21. uro.

Vabljene in vabljeni, da se v tem času sprehodite po Koroški cesti in si privoščite drobec umetnosti ob svetovnem dnevu poezije 2021!

Vir: Mladinski kulturni center Maribor

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

80898

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino