Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 02 Apr. 2021

Bodi sprememba v mestu - prijavi se v Banko idej 2021

Mladinski kulturni center Maribor vabi v program Banka idej, v okviru katerega finančno podpira mlade, da uresničijo projekte, ki spodbujajo in omogočajo trajnostne spremembe na območju Mestne občine Maribor.

Na razpis se lahko prijavijo mladi med 15. in 29. letom starosti s projektnimi idejami, ki bodo izkazale trajnostne učinke na družbo oziroma inovativno predrugačili (očistili, postavili, obnovili, pobarvali, ...) obstoječe prostore in urbane elemente mesta ali jih na novo ustvarili. MKC Maribor bo s finančno spodbudo, do 1000 EUR bruto na projekt in strokovno podporo nagradil najboljše ideje, ki imajo namen do konca leta 2021 ustvariti nekaj aktualnega, drugačnega in trajnega za mesto Maribor.

Poleg zagotavljanja manjših finančnih sredstev nudi Banka idej mladim tudi kakovosten proces usposabljanja z namenom pridobitve ali krepitve novih kompetenc in znanj za realizacijo lastnih idej ter projektnega dela.

Javni razpis Banka idej 2021 bo odprt med 1. 4. 2021 in 14. 5. 2021 in je dostopen na spletni strani. Razglasitev projektov, ki bodo financirani, bo 21. 5. 2021.

Primeri vsebinskih sklopov trajnostnih sprememb: 

 • DUŠEVNO ZDRAVJE IN ZDRAV NAČIN ŽIVLJENJA
  (pomeni spodbujanje aktivnosti občanov, kot npr. gibanje v naravi, športno udejstvovanje, promocija trajnostne mobilnosti, skrb za duševno zdravje po pandemiji, …);

 • URBANA KULTURNA KRAJINA
  (za olepšanje raznih urbanih elementov na javnih površinah mesta in/ali postavitev le teh, s poudarkom na rabi naravnih materialov, kot npr. klopi iz palet, koši za smeti, skulpture, poti, hoteli za žuželke in ptičje hišice/valilnice/krmilnice,..);

 • KONCEPT MESTNIH SKUPNIN IN JAVNE LASTNINE
  (recimo mimobežnice s knjižnim gradivom, izmenjevalnice, so-uporaba, postavitev medgeneracijskih igral, prostora za druženje, ...);

 • UREJANJE OKOLJA IN VARSTVO NARAVE
  (kot npr. čistilne akcije, spodbujanje in/ali omogočanje recikliranja, ozelenjevanje javnega prostora in zasajevanje,  …);

 • TRAJNOSTNI TURIZEM IN URBANA DEDIŠČINA MESTA
  (kot npr. izpostavljanje turistično zanimivih in/ali zgodovinsko pomembnih info točk, foto okvirjev in/ali spominskih plošč na javnih površinah v mestu, ustvarjanje pomenskih grafitov).

Aktualne informacije bodo objavljene na Facebook strani Banke idej, za pomoč pri razvijanju ideje ali izpolnjevanju prijavnega obrazca pa vabijo na skupne delavnice ali individualne konzultacije z mentorji Banke idej na bankaidej@mkc.si.

Vir: Mladinski kulturni center Maribor

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

98771

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino