Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 27 Sep. 2019

Brez statusa? Ni panike!

Že veš, da boš v naslednjem študijskem letu brez statusa? Ali pa si zaključil_a študij? Dobrodošel_la v svetu obrazcev in novih prijav! S prenehanjem statusa študenta se marsikatera pravica in ugodnost, kot so subvencionirana prehrana, prevozi, obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje in seveda štipendija, preneha. Nekatere obveznosti (npr. zdravstveno zavarovanje, iskanje zaposlitve in podobno) moraš po konsu študija ali v času pavziranja urediti sam_a. Tu je nekaj korakov, ki jih moraš opraviti, ko ti poteče status.

Prijavi se na Zavod za zaposlovanje

Status študenta omogoča delo preko študentskih servisov. Ker to ni mogoče, se prijavi na Zavod RS za zaposlovanje (Zavod), kjer ti omogočijo lažji prehod na trg dela. Obstaja več možnosti prijave:

  • spletna prijava na portalu PoisciDelo.si (najprej se moraš registrirati),
  • osebno na kateremkoli uradu za delo v Sloveniji, ne glede na kraj stalnega ali začasnega prebivališča,
  • obrazec lahko pošlješ po pošti, 

Če se odločiš za osebni obisk za Zavodu, tam najprej pristopiš do referenta, ki bo v sistem vnesel podatke in te napotil na uvodni sestanek s kariernim svetovalcem. Z njim pripraviš zaposlitveni načrt, ki je podlaga za iskanje službe oziroma izhodišče, na podlagi katerega te zavod za zaposlovanje kasneje pošilja na razgovore za delo in obvešča o prostih delih.

Še nekaj: z izgubo statusa izgubiš tudi brezplačno članstvo v knjižnicah. Tudi tu ti pomaga Zavod. Zaprosi za potrdilo o vpisu v evdenco brezposelnih oseb, s tem potrdilom pridobiš brezplačno članarino v izbrani knjižnici. Obstaja tudi nekaj popustov (javni prevoz, obiski kulturnih ustanov in podobno), ki jih lahko koristiš kot iskalec zaposlitve, prijavljen na Zavodu, o njih se pozanimaj pri svojemu svetovalcu_ki.

Uredi si osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje

V skladu z Zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ) mora vsaka oseba imeti urejeno zdravstveno zavarovanje. Ko imaš študentski status, si obvezno zdravstveno zavarovan preko družinskega člana, če pa si zaposlen, ti obvezno zdravstveno zavarovanje plačuje delodajalec.

Ko pa status študenta poteče, moraš obvezno zdravstveno zavarovanje plačati sam ali pa ti ga, če si do tega upravičen_a, iz državnega proračuna krije Center za socialno delo (oddaš Vlogo za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev oddati na pristojnem CSD). Obvezno zdravstveno zavarovanje je torej treba urediti nemudoma, takoj po poteku študentskega statusa. Urediš ga lahko na katerikoli izpostavi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, neodvisno od kraja stalnega ali začasnega bivališča.

Oddaj vlogo za denarno socialno pomoč

S prijavo na Zavodu pridobiš tudi pravico do uveljavljanja denarne socialne pomoči. Uveljavljaš jo lahko na pristojnem Centru za socialno delo (CSD). Pristojnost CSD je povezana s krajem tvojega stalnega prebivališča, zato je treba izpolnjeno Vlogo za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev oddati na CSD, ki je pristojen v kraju, v katerem imaš stalno prebivališče, ne glede na to, kje dejansko prebivaš.

Vlogo najdeš na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Denarna socialna pomoč je izplačana naslednji mesec od oddaje vloge, zato moraš izpolnjeno vlogo nujno poslati predhodni mesec, torej pred mescem, v katerem želite prejeti izplačilo.

Poišči si zaposlitev ali prostovoljno delo

Prijava na Zavod še ne pomeni zagotovilo, da ti bodo našli zaposlitev. Tvoja dolžnost je, da aktivno iščeš zaposlitev. Zato bodi aktiven_a; prijavljaj se na prosta delovna mesta, hodi na razgovore. Obstaja kar nekaj spletnih portalov, kjer so objavljena prosta delovna mesta:

V času iskanja zaposlitve se lahko pridružiš številnim organizacijam ali posameznikom, ki potrebujejo tvoj prostovoljni čas in energijo. Preko prostovoljstva stkeš marsikatero poznanstvo, pridobiš nove izkušnje ali pa "zgolj" nekomu polepšaš dan. Seznam prostovoljnih del najdeš v posredovalnici prostovoljskih del.

Konec študentskega življenja prinaša marsikatero odgovornost do sebe, bližnjih in malo manj bližnjih. Dobrodošel_la v svet odraslih!

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: pixabay

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

17506

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino