Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 09 May 2022

Dan Evrope - priložnost v evropskem letu mladih

9. maja praznujemo dan Evrope, ki ga Evropska unija od leta 1986 praznuje v spomin na deklaracijo francoskega zunanjega ministra Roberta Schumana, v kateri je predstavil svoje zamisli o organizaciji nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja in zagotavljanja dolgoročnega miru v Evropi, iz katere izhajata Evropska gospodarska skupnost in Evropska unija.

V letošnjem letu so v ospredje postavljene predvsem mlade Evropejke in Evropejci, saj je letošnje leto evropsko leto mladih, ki mladim ponuja priložnost, da aktivno sodelujejo pri soustvarjanju prihodnosti Evrope, v kateri si želijo živeti. Prav tako so priložnost za podajanje svojih predlogov in vizij za boljšo Evropo državljani in državljanke dobili prek Konference o prihodnosti Evrope. Mladim Evropejkam in Evropejcem pa bo pri izražanju svojega mnenja pomagala tudi nova spletna platforma „Izrazi svojo vizijo", ki jo je predstavila Evropska komisija.

Mladi so namreč vse bolj angažirani. Kot je pokazala raziskava Flash Eurobarometer o mladih in demokraciji, je 58% mladih aktivnih v družbi, v kateri živijo, v zadnjih 12 mesecih pa so sodelovali v vsaj eni mladinski organizaciji. V evropskem letu mladih pa mladi najpogosteje pričakujejo, da bodo odločevalci natančneje prisluhnili njihovim zahtevam in jih uresničili ter da bodo podprli njihov osebni, družbeni in poklicni razvoj.

 

Poleg številnih dogodkov, ki se bodo odvijali v tem tednu, bo danes v Gorici in Novi Gorici, ob 21.00 uri, potekal koncert »Skupaj za Evropo«, ki ga organizirata predstavništvi Evropske komisije v Sloveniji in Italiji na Trgu Evrope, ki povezuje Slovenijo in Italijo. Več o koncertu tukaj.

Vir: Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

43628

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino