Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 05 Jun. 2019

Demokratično delovanje in državljanska udeležba

Demokratično delovanje in državljanska udeležba je 2. sklop razpisa v okviru programa "Evropa za državljane" čigar namen je prispevati k razumevanju Evropske unije, njene raznolikosti in zgodovine ter vzpodbujanje demokratične participacije na nivoju EU.

V tem sklopu se bodo podpirale aktivnosti, ki zajemajo državljansko udeležbo s poudarkom na aktivnostih, ki so neposredno povezane s politikami Evropske Unije. Sklop zajema tudi pobude s katerimi se razvijajo priložnosti za medsebojno razumevanje, medkulturno učenje, solidarnost, družbeno udejstvovanje in prostovoljstvo na ravni Unije.

Upravičeni prijavitelji so občine ali njihovi odbori za pobratenje ali druge nepridobitne organizacije, ki zastopajo lokalne organe. Poleg prijaviteljev so lahko v navedenih projektih partnerji tudi nepridobitne organizacije civilne družbe.

Cilj ukrepa je podpreti projekte, ki temeljijo na mednarodnih partnerstvih in mrežah ter neposredno vključujejo državljane in jih združujejo v dejavnostih, ki so neposredno povezane s politikami EU, omogoča pa jim tudi konkretno sodelovanje v postopku oblikovanja politik v skladu s cilji programa.

Ukrep vključuje oblikovanje načrta, svetovanje v pripravljalni fazi in pogajanje o predlogih politike ter zagotavljanje povratnih informacij o ustreznih pobudah, ki se izvajajo. V ta namen bodo z navedenimi projekti državljani pozvani k sodelovanju pri letnih prednostih temah programa na lokalni in evropski ravni ali razpravi o njih.

 Projekt civilne družbe mora vključevati vsaj dve od naslednjih treh vrst dejavnosti:

  • spodbujanje družbenega udejstvovanja in solidarnosti,
  • zbiranje mnenj,
  • prostovoljstvo.

Prijavite se lahko tukaj do 2.9.2019 do 12.00.

Vir: CMEPIUS
Foto: pixabay

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

24843

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino