Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 23 Dec. 2020

Digitalni detox ali digitalno razstrupljanje

November je mesec preventive in 11. november Svetovni dan boja proti odvisnosti, zato so v ŠIMC, Mladinskem EPI centru Piran tej temi posvetili nekaj pozornosti.

Konec novembra so preko aplikacije Zoom izvedli krajšo delavnico o digitalnem detoxu oz. digitalnem razstrupljanju. Mnogi strokovnjaki verjamejo, da prekomerna uporaba tehnologije in naprav vodi v zasvojenost, ta pa do fizičnih, psiholoških in socialnih težav. Zato so s to delavnico želeli pri mladih spodbuditi, da si organizirajo svoj digitalni detox. Torej dan ali obdobje ko se bodo vzdržali uporabe tehničnih naprav, kot so pametni telefoni, televizorji, računalniki, tablični računalniki in spletna mesta v družabnih omrežjih.

Čez en teden so se z mladimi, ki so se udeležili delavnice, ponovno srečali in se pogovorili, kako jim je šel ta izziv. Prav tako pa so na njihovem Instagram profilu tudi ostale mlade spodbudili, da se udeležijo dneva brez tehnologije in si vsaj za vikend spočijejo oči od ekranov.

Kako si lahko tudi vi organizirate svoj digitalni detox? 

  • Digitalni detox je lahko, karkoli želite in ima lahko različne oblike. 
  • Lahko se odpoveste vsem digitalnim napravam ali pa se osredotočite na omejevanje uporabe samo ene.
  • Bodite realistični! Če je vaša služba ali šolanje odvisna od računalnika, se temu med tednom ne boste odrekli.
  • Pomembno je, da si določite dan v tednu, datum, uro, časovno obdobje, kakšna so pravila (čemu se boste odpovedali) itd. 

Nekaj idej:

  • Digitalni post: Poskusite se za kratek čas odreči vsem digitalnim napravam, na primer en dan.
  • Ponavljajoča se abstinenca: Izberite en dan ali časovno obdobje v tednu, ko ne boste uporabljali nobenih naprav.
  • Razstrupljanje od x: izberete eno aplikacijo, igro ali digitalno dejavnost, ki vam vzame preveč časa, in omejite uporabo.
  • Časovno razstrupljanje: Določite časovno omejitev uporabe, ki velja za vsak dan.
Vir: Mladinski EPI center Piran

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

77618

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino