Digitalizacija / Izobraževanje

Digitalno izobraževanje in umetno inteligenco za šole, učitelje in učence

4. 11. 2021 avtor: Uredništvo

Digitalno izobraževanje in umetna inteligenca bosta osrednji temi dvodnevne konference slovenskega predsedstva o izobraževanju, ki bo potekalana hibriden način 8. in 9. novembra 2021 v Ljubljani. V ospredju bosta digitalna preobrazba učenja in poučevanja ter vpogled v izzive, ki jih ta prinaša. Konferenca bo strokovnim delavcem, tako učiteljem kot vodstvom šol, predstavila smernice za prihodnost, ponudila praktične napotke ter predstavila trenutne rešitve kot tudi rešitve za prihodnost. Posebno vrednost in težo bodo konferenci dali tudi mladi, ki bodo predstavili svoje videnje šole prihodnosti in uporabe novih tehnologij.

Cilji konference je prav tako oblikovati stališča in predloge, ki bi prispevali k povečanju digitalnih kompetenc in premostitvi digitalnega razkoraka pri orodjih in okvirih. S tovrstnimi procesi želimo podpreti digitalizacijo v izobraževanju in usposabljanju, hkrati pa z razpravo in podajanjem priporočil, ki se bodo oblikovala na različnih delavnicah, delovati tudi v smeri oblikovanja priporočil o spletnem učenju, učenju na daljavo in kombiniranemu učenju, naši ključni prioriteti predsedovanja na področju izobraževanja. Konferenco bosta otvorili ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec in evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladino Mariya Gabriel. Konferenca bo združila poglede učiteljev, raziskovalcev in odločevalcev iz držav članic Evropske unije, visokih uradnikov Evropske komisije in nacionalnih predstavnikov s področij izobraževanja, usposabljanja in inovacij. Naslovila bo obstoječe in bodoče predstavnike do-univerzitetnega izobraževanja, predvsem bodoče učitelje. Prikazani praktični primeri pa bodo izhajali iz celotne vertikale izobraževanja. Na konferenci bodo predstavljene številne dobre prakse, povezale se bodo nacionalne in mednarodne pobude na področju digitalnega izobraževanja, prikazani bodo tudi novi modeli za izmenjavo digitalnih učnih vsebin.

Na konferenci bodo številni slovenski in tuji strokovnjaki na voljo za izjave po predhodnem dogovoru.

Vzporedno s konferenco bo potekal glavni DigiEdu Hackaton, ki ga 9. in 10. novembra gosti slovensko predsedstvo Sveta EU v sodelovanju z Mednarodnim raziskovalnim centrom za umetno inteligenco (IRCAI) pod okriljem Unesca. V sklopu DigiEdu Hackatna je prijavljenih že več kot 60 nacionalnih hackatonov, slovenski bo potekal v Cankarjevem domu in v Tehnološkem parku Ljubljana, ostali pa na svetovnem medmrežju. DigiEduHack je pobuda inštituta EIT v okviru Akcijskega načrta za digitalno izobraževanje pod taktirko Evropske komisije, ki ga vodi partnerstvo EIT Climate-KIC in koordinira Univerza Aalto.

Konferenca je razdeljena v tri tematske sklope:

Ključni izzivi za organizacijo konference so:

Celoten program konference je na voljo na povezavi