Zabava in prosti čas

Do štipendije na olimpijskih igrah mladih znanstvenikov

25. 5. 2021 avtor: Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Na največjem svetovnem tekmovanju na področju znanstvenih projektov za srednješolce, mednarodnem sejmu znanosti in tehnike (Regeneron ISEF), so Slovenijo zelo uspešno zastopali trije dijaki, izbrani na 54. Državnem srečanju mladih raziskovalcev Slovenije, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

Mednarodni sejem znanosti in tehnike je letos v njegovi več kot sedemdesetletni zgodovini prvič potekal virtualno. Slovenijo, ki je na tekmovanju sodelovala petič, je s svojim projektom Razbijanje substitucijske šifre zastopal Jaša Knap, dijak Gimnazije Bežigrad iz Ljubljane. Čeprav je bila njegova naloga vezana na specifike slovenskega jezika, je v kategoriji Sistemska programska oprema prejel posebno nagrado in si prislužil polno štipendijo s šolnino za univerzitetni študij računalništva na priznani Univerzi Innopolis v ruskem Kazanu. Poleg štipendije mu lahko pripada še mesečni dodatek do 300 USD.

Kot ekipa sta na sejmu sodelovali tudi Kaja Zupanič in Miša Pintarič, dijakinji II. gimnazije Maribor. Njuna naloga Bakteriofagi v boju proti bakteriji Serratia marcescens je sodelovala v kategoriji Mikrobiologija.

Na letošnjem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike je sodelovalo preko 1800 mladih znanstvenikov iz 64 držav sveta in 49 ameriških zveznih držav. Najbolj nadarjeni dijaki so se letos potegovali za nagrade in štipendije, katerih skupna vrednost je znašala približno 5 milijonov USD. Žirija je bila sestavljena iz več kot 1200 vrhunskih strokovnjakov in znanstvenikov, vključno z Nobelovimi nagrajenci. Tekmovanje Regeneron ISEF, ki velja za olimpijske igre mladih znanstvenih talentov, že od leta 1950 organizira Društvo za znanost.

Več informacij in rezultate lahko najdete tukaj, projekte mladih znanstvenikov pa tukaj.