Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 15 Jun. 2022

Dokumentarni film BITI Palestinec

Dokumentarni film BITI Palestinec je bil posnet poleti 2021 v okviru mednarodne izmenjave mladih BITI Permakul. Na izmenjavi, katere teme so bile trajnostni razvoj, podnebne spremembe, ekologija in medkulturni dialog, je bil tudi Jaber Elmasry, s katerim KUD Pozitiv in DIC sodelujeta že vrsto let. Jaber je po poreklu Palestinec, inženir elektronike in računalništva, predavatelj in učitelj arabske kulture ter jezika ter poznavalec zelišč, kulinarike, ekološke pridelave hrane ter permakulture.

V enournem dokumentarnem filmu, portretu, avtorja Boruta Bučinela, pove in izpove svojo zgodbo odraščanja v Gazi, spregovori o svojem prihodu v Slovenijo, o angažiranem delovanju na različnih družbenih področij, izkušnjah in pogledih. Priča smo pripoved in zgodbi, ki ne poenostavlja pogleda na svet in sveta ne razdeli zgolj na dobre in slabe ter pravične in zlobne, temveč seže globlje. V pričujočem svetu in trenutnem dogajanju  prepoznava osebno in družbeno izkušnjo lastnega ljudstva, ki postaja univerzalna. Od boja za prostor, vodo in druge naravne vire, do zlorab omejevanja gibanja, izolacije …

Duh filma preveva svojevrsten optimizem, ki presega pritoževanje in kazanje prsta na druge. Sporoča, da imamo ljudje možnost, tudi odgovornost, da vzamemo usodo v svoje roke. Brez da jo nameravamo krojiti drugim ljudem, okolju in naravi, ki nas hrani.

Film je premierno predstavitev doživel v ožjem krogu že lanskega leta, predstavljen je bil tudi v partnerskih okolji projekta BITI Permakul (Jordanija, Italija in BiH), svojo dejansko  premiero pa je doživel 20. maja na mediteranski univerzi EMUNI v Piranu.

Po uspešni predstavitvi je sledila spletna premiera filma. Ta je sedaj dostopna širši javnosti. Dodajamo povezave do napovednika filma in filma v celoti na Yutubu ter vas vabimo k ogledu.

Napovednik: https://youtu.be/7cDlOkPN5o4

Film: https://youtu.be/3KwSR0qQzAI

 

Vir: DIC in KUD Pozitiv, zanj Drago Pintarič

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

62251

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino