Organizacije za mlade

Drugi mladinski fotografski natečaj – Portret 2021

12. 2. 2021 avtor: Mladinski center Jesenice

V novo leto 2021 so v Mladinskem centru Jesenice vstopili zelo produktivno, predvsem pa ustvarjalno fotografsko, saj so do 10. januarja sprejemali prijave za 2. mladinski fotografski natečaj – Portret 2021. Kljub koronski situaciji je bil projekt še uspešnejši od lanskega, saj se je prijavilo kar 175 različnih mladih avtorjev, ki so poslali kar 676 fotografij. 

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali Sabina Mišmaš, Matjaž Vidmar in Aleksander Novak je imela veliko dela pregledati, izbrati in oceniti vse ustvarjalne izdelke v obeh starostnih kategorijah – A, z mladimi do 15 let in B, z mladimi med 15 in 29. let. 

Kot pravijo so bili kriteriji za ocenjevanje pri mlajših od 15 let malo nižji, kot pri “starejših”. Opazili so veliko dobrih idej, ki bodo z leti izkušenj pridobile tudi na tehnični plati. V starostni skupini od 15 let dalje pa je bilo ocenjevanje bolj zahtevno, videli so veliko dobrih fotografij, nagradili pa tiste avtorje, ki so pokazali tehnično dovršene izdelke, tudi pravilno obdelane, oblikovno zanimive in takšne, ki so poskušali povedati zgodbo. 

Ob izboru najboljših fotografij so organizirali tudi virtualno podelitev nagrad in odprtje fotografske razstave izbranih fotografij. Zbralo se je kar nekaj mladinskih fotografskih navdušencev, morda celo več, kot bi se sicer, če bi dogodek potekal v dvorani na Jesenicah, saj so mladi sodelovali iz različnih krajev Slovenije. Med drugim je največ učencev v starostni kategoriji A sodelovalo kar iz treh osnovnih šol, in sicer OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika, OŠ Frana S. Finžgarja Lesce in OŠ Šmartno pri Litiji. Največ mladih v kategoriji B pa je sodelovalo iz EGSŠ Radovljica, kar 35 učencev, pod mentorstvom Eve Žganjar. 

Projekt 2. mladinskega fotografskega natečaja je potekal v organizaciji Mladinskega centra Jesenice in Fotografskega društva Jesenice, pod pokroviteljstvom Fotografske zveze Slovenije (FZS). V obeh starostnih kategorijah so podelili glavno nagrado, poleg zlate medalje FZS sta zmagovalca prejela tudi polaroidni fotoaparat Fujifilm instax mini 1. Podelili pa so tudi dve srebrni in bronasti medalji FZS, ter 5 diplom FZS. Mladi so nagrade prejeli po pošti, priložili pa so jim tudi poseben katalog za lep spomin na novo fotografsko sodelovanje in izkušnjo. 

Zmagovalne fotografije zdaj krasijo tudi dvorano na Kejžarjevi 22, na Jesenicah. Razstava je odprta v času uradnih ur Mladinskega centra Jesenice, ogledate pa si jo lahko po predhodni prijavi v mladinskem centru. 

Takšnih ustvarjalnih projektov se v Mladinskem centru Jesenice zelo veselijo, saj ti, sodeč po mladinskem odzivu zagotovo navdušijo mlade in jih spodbudijo k ustvarjanju in izražanju sebe, kot tudi svojih potencialov. 

Vsem mladim želijo še veliko fotografskega navdiha in izkušenj, ki bodo rastle z njim. 

Nagrajenci 2. mladinskega fotografskega natečaja PORTRET 2021 so: 

KATEGORIJA – A (mladi do 15 let)

1.mesto  – ZLATA MEDALJA FZS – Taj Kosmač – Plant Mundi

2.mesto – SREBRNA MEDALJA FZS – Luka Banfi Veselko – Bella 5 

3.mesto – BRONASTA MEDALJA FZS – Lin Čadež – Portret ob vodi 

DIPLOMA, Matic Vidmar – Neodločeno

DIPLOMA, Kolja Gombač – Hočem v šolo 

DIPLOMA, Anja Turnšek – 2020

DIPLOMA, Hana Kosmač – Spooky girl 

DIPLOMA, Nuša Bohak – Razmišlja 

KATEGORIJA – B (mladi med 15. in 29. letom)

1.mesto – ZLATA MEDALJA FZS – Nina Petek – Izgubljeni

2.mesto – SREBNA MEDALJA FZS – Blaž Fortuna – Yutra

3.mesto – BRONASTA MEDALJA FZS – Žan Beti Tomažin – Portret na polju 

 DIPLOMA, Katja Logar – Marjetica

DIPLOMA, Klara Avsenik Žagar – KlemenKlara samoportret

DIPLOMA, Mala Pika Grom – Globočnina

DIPLOMA, Žan Osim – Nad gladino 

DIPLOMA, Tina Perenič – Nika II 

Vir: Mladinski center Jesenice