Mladinsko delo

Drugi Youth Wiki Brunch v sklopu evropskega leta mladih

29. 3. 2022 avtor: Uredništvo

V torek, 29. marca 2022, se je odvil drugi letošnji Youth Wiki Brunch v okviru evropskega leta mladih, z namenom načrtovanja naslednjih korakov in medresorskega povezovanja in sodelovanja. 

Srečanje je otvorila direktorica Urada Republike Slovenije za mladino, mag. Dolores Kores, ki je poudarila pomen medresorskega povezovanja in izmenjave izkušenj za prihodnja skupna sodelovanja in snovanje skupnih projektov.

»Z regijskimi dogodki, ki jih letos pripravljamo v partnerskem sodelovanju, bomo gradili zgodbo mladih, z njimi sodelovali in iz njih črpali navdih za prihodnost«, je povedala mag. Maja Hostnik, direktorica Mreže MaMa. Mreža MaMa bo v evropskem letu organizirala številne regijske dogodke, med njimi regijska posvetovanja za pripravo Resolucije o Nacionalnem programu za mladino, kjer bodo mladi v dialogu z odločevalci iskali rešitve in dajali pobude na različnih področjih, ki jih zajema krovni dokument za mlade v Sloveniji. Vsi podani predlogi in zaključki bodo po zaključku regijskih dogodkov posredovana vsem zadevajočim ministrstvom, ki bodo na posvetovanjih tudi sodelovala. Poleg tega bo v letošnjem letu potekala tudi celovita prenova osrednjega portala Mlad.si, pod sloganom Križišče mladosti, ki bo predstavljal prostor, kjer se srečujejo mladi in tisti, ki ustvarjajo politike za mlade. Mladi bodo na portalu našli ključne informacije o tem kaj lahko ministrstva storijo za mlade ter kaj jim ponujajo.

V sklopu evropskega leta mladih se bo odvil tudi osrednji dogodek v so organizaciji Urada Republike Slovenije za mladino, Mreže MaMa, Nacionalne agencije MOVIT in Mladinskega sveta Slovenije. Enodnevni festival Zvok mladosti bo poteka v Ljubljani, v petek, 27. maja 2022, s poudarkom na trajnosti. Dogodek bo temeljil na treh stebrih, in sicer na zabavnem programu, interaktivni sejemski dejavnosti in na mladinskem dialogu z odločevalci. Na dogodku bodo priložnost, da svoje aktivnosti predstavijo mladim, dobile tako različne mladinske organizacije, kot tudi ministrstva.

»Želim si, da bi mladinske problematike v tem letu prišle še bolj do izraza. Želim si, da bi skupaj iskali rešitve, saj samo informiranje ni dovolj.«, je povedal Miha Zupančič, predsednik Mladinskega sveta Slovenije. Prav tako je izrazil željo, da bi jih ministrstva vključila v posvete o zakonih, ki se tičejo mladih. Ministrstva je pozval k maksimalnemu angažmaju pri Nacionalnem programu za mladino in k sodelovanju pri interaktivnem mladinskem dialogu ob osrednjem dogodku evropskega leta mladih.

Uroš Skrinar, direktor Nacionalne agencije MOVIT pa je poudaril: »Evropsko leto mladih ni samo v letu 2022, namen je, da se spodbudi val dolgoročnejšega načrtovanja za mlade, na nacionalni, lokalni in evropski ravni.« Pomembna tematika v letošnjem letu, ki so jo izpostavili mladi sami, je področje duševnega zdravja. Na tem področju se je NA MOVIT povezala z ostalimi nacionalnimi agencijami in zasnovala strateška sodelovanja, z namenom, da se mladinske delavce opolnomoči, da bodo prvi, ki z mladimi stopijo v stik na tem področju in da so opremljeni za prepoznavanje težav. Predstavil je tudi portal Youth Wiki Slovenija, ki bo letos ugledal luč tudi v slovenskem jeziku, z njegovo pomočjo pa se bo krepilo zavedanje o vseh ukrepih, ki v Sloveniji obstajajo na področju mladih in mladinskih politik. Na tem področju so za dvigovanje zavedanja in poznavanja načrtovane tudi nadaljnje aktivnosti.

Na srečanju so s predlogi, kako svoje aktivnosti za mlade vključiti v (regijske) dogodke evropskega leta mladih aktivno sodelovala tudi ministrstva. Med aktivnostmi so bili tako izpostavljeni karierni in zaposlitveni sejmi, ki bodo organizirani tudi regijsko (Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti), predstavitev poklica policista (Ministrstvo za notranje zadeve), projekt za dvigovanje politične kulture in vključevanja mladih, tudi na regijskem nivoju (Ministrstvo za javno upravo), spodbujanje podjetništva pri mladih (Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo), številni razpisi na področju kulture, opaža se vedno več povezovanja umetniškega izražanja z opozarjanjem na osebne in družbene probleme (Ministrstvo za kulturo), ambiciozen nacionalni program za duševno zdravje za leta 2018-2028 (Ministrstvo za zdravje), e-priročnik za mlade, ki začenjajo s kmetijsko dejavnostjo ali jo prevzemajo od prejšnjih generacij, pomembna tudi povezava z duševnim zdravjem (Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano), razpisi za spodbujanje programov robotike, mehatronike, programiranja, promocija vpisov za srednje šole in fakultete za tehnične poklice, zakon o spodbujanju digitalnih vključenosti … (Služba vlade za digitalno preobrazbo). Priložnosti za mlade je res veliko, ključna naloga vseh skupaj pa je, da te informacije pridejo tudi do mladih in da se jih skuša v čim večji meri vključiti.

Za medsektorske vsebine in priložnosti, ki naslavljajo različne aspekte življenja mladih, pa še naprej spremljajte portal Mlad.si.