Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 16 Jul. 2019

Enter! Youth Week v Strasbourgu

Pretekli teden je potekal Enter! Youth Week v Strasbourgu, ki ga je organiziral Svet Evrope. Namen dogodka je bil pridobiti podatke o implementaciji priporočil, zbranih v dokumentu Enter! Recommendation, ustvariti priporočila s strani udeležencev za nadaljnje delo Sveta Evrope z mladimi ter obeležiti 70-letnico delovanja Sveta Evrope.

Dogodka v Strasbourgu se je udeležila tudi ekipa iz Slovenije, ki so jo sestavljali Dominik Derenčin (Mladinski svet Slovenije), Patrik Bole, mladinski delegat pri Organizaciji združenih narodov ter Luka Pečar Pahor, predstavnik Mladega foruma. Skupaj z več kot 250 udeleženci iz 47 držav so razpravljali o implementaciji priporočil Sveta Evrope in soustvarjali predloge za nadaljnje delo z mladimi.

Enter! je projekt Sveta Evrope za opredelitev in podporo odzivanja mladinskega dela in mladinske politike na nasilje, izključevanje in diskriminacijo mladih v Evropi, zlasti v skupinah prikrajšanih mladih.

Mladi, odločevalci ter organizatorji so tekom Youth Week-a med seboj in z organizatorji delili dobre prakse, težave s katerimi s soočajo ter ideje za boljšo Evropo, ki zagotavlja vsem enak dostop do socialnih pravic. Rezultat dela mladih v fokusnih skupinah so priporočila in ideje zbrane v dokumentu Enter! Recommendation. Nanašajo se na izobraževanje in usposabljanje mladih,  zaposlovanje mladih, zdravje mladih, stanovanjsko problematiko, informiranje in svetovanje, boj proti diskriminaciji, vlogo neformalnega izobraževanja, enakostjo med spoloma, participacijo mladih, boj proti segregaciji in izključevanju mladih, oblikovanje in vplivanje na mladinske politike ter vlogo športa, kulture in drugih aktivnosti.

Glavni zaključki se nanašajo na ugotovitev, da se mladi soočajo s podobnimi problemi kljub temu, da živijo v različnih okoljih:

  • mladi so še vedno izključeni pri oblikovanju ključnih odločitev ter premalo vključeni v procese odločanja, odločevalci večkrat ne upoštevajo predlogov mladih,
  • mladim je zelo otežen dostop do dostojnih služb, mladi so zato prisiljeni v opravljanje neplačanih pripravništev in prekarno delo, kar vpila na njihovo zdravje in dostop do socialnih pravic,
  • izobraževalni sistemi imajo zastarele programe in metode poučevanja: izobraževalni sistemi redko spodbujajo kritično in kreativno mišljenje, imajo prekrite in dodatne finančne stroške, kar onemogoča, da se mladi izključno posvetijo študiju, ne vključujejo kariernega svetovanja ter pojavljajo se problemi priznavanja kompetenc med državami,
  • nedostopnost do kvalitetnega brezplačnega zdravstva še ostaja izziv,
  • nedostopnost do dostojnih stanovanj je še vedno realnost v mnogih državah, poleg visokih najemnin je problem tudi pomanjkanje kapacitet za bivanje mladih,
  • informiranje in svetovanje, predvsem o socialnih pravicah, še vedno ni dovolj dostopno mladim,
  • v ruralnih območjih ni dovolj prostorov za izvajanje prostočasnih, športnih, kulturnih ter mladinskih aktivnosti.

Mladi udeleženci Youth Week-a v Strasbourgu predlagajo, da odločevalci na nacionalni in lokalni ravni pospešeno vključujejo mlade v procese odločanje in jih spodbujajo pri izvajanju družbenih sprememb, zagotovijo vsem enak dostop do storitev in infrastrukture ter odstranijo ovire, ki otežujejo participacijo mladih. Svetu Evrope pa mladi predlagajo, da naj spodbudi države k dosledni implementaciji priporočil (Enter! Recommendation) in orodij, ki zagotavljajo enak dostop do socialnih pravic ter si prizadeva za priznavanje neformalnega izobraževanja in mladinskega dela.

Dokument Enter! Recommendation je dostopen v angleškem jeziku na spletni strani Sveta Evrope, publikacija o priporočilih oblikovanih na Enter! Youth Week-u še sledi. Slike in videe z dogodka si lahko ogledate na instagam računu @youthcoe.

Vir in foto: MSS

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

46054

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino