Zdravje

Epidemija, aktualne razmere in morebitno sproščanje ukrepov

25. 1. 2021 avtor: Uredništvo

Včeraj je predsednik vlade RS Janez Janša na novinarski konferenci povedal, da so tudi v Sloveniji uradno potrdili prvi primer angleškega seva. Za ta sev novega koronavirusa je značilno, da se širi hitreje in je bolj nalezljiv, zato je Janša napovedal, da bo glede sproščanja ukrepov ta teden ponovno potreben premislek.

Vlada je sicer že prejšnji teden sprostila določene ukrepe in se z jutrišnjim dnem v šole vračajo otroci prve triade in odpirajo se vrtci v devetih regijah z boljšo epidemiološko sliko. Kot je poudaril Janša načrt za enkrat ostaja nespremenjen, a je bilo včeraj stanje po regijah ponovno nekoliko slabše kot je bilo v sredo, ko je vlada napovedala sproščanje ukrepov.

Vlada bo v sredo na koronaseji razpravljala o ukrepih, sproščanju in morebitnem zaostrovanju, če pa bo testiranje pokazalo, da je angleški sev še bolj razširjen, bodo spremembe potrebne že prej.

Slovaška vlada je na posebno zaprosilo omogočila, da smo v Sloveniji takoj dobili nekaj tisoč posebnih testov, ki so občutljivi samo za angleški sev korone, saj je za to potrebno posebno testiranje. Testi so v Slovenijo prispeli že v petek, znova presejanih bo okoli 10 odstotkov vzorcev od 11. januarja naprejRezultati bodo za vse regije znani najpozneje v torek.

V veljavi pa seveda ostajajo vsi splošni ukrepi za preprečitev širjenja novega koronavirusa COVID-19, kot so umivanje in razkuževanje rok, distanca vsaj meter in pol ter nošenje mask v zaprtih javnih prostorih in na zunanjih površinah, kjer ni mogoče ohranjati varne razdalje.

Vir: Uredništvo mlad.si, Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport