EU zadeve / Info točka

Evropska prestolnica kulture 2019

9. 1. 2019 avtor: Uredništvo

Naziv letos nosita bolgarski Plovdiv in italijanska Matera

S 1. januarjem 2019 sta naziv evropske prestolnice kulture za eno leto prevzeli bolgarski Plovdiv in italijanska Matera.

Plodviv je drugo največje bolgarsko mesto (ima nekaj več kot 343 tisoč prebivalcev), kjer se bo pod geslom »Skupaj« zvrstilo več kot 300 festivalov in drugih prireditev, ki bodo opozarjali na zgodovino, kulturno dediščino in izzive, s katerimi se sooča mesto. Otvoritvena slovesnost bo potekala med 11. in 13. januarjem, z vrsto glasbenih, svetlobnih in plesnih predstav.

Program v italjanskem mestecu Matera  s približno 60.000 prebivalci (za predstavo: Kranj jih ima nekaj manj kot 56.000), ki bo potekal pod geslom »Odprta prihodnost«, pa bo posebej poudarjal socialno in kulturno vključenost ter skupne inovacije. Med vrhunci bodo razstava o zgodovini in kulturi podzemne arhitekture “Ars Excavandi”, razstava o vlogi matematike pri delu umetnikov skozi različna obdobja “Poezija praštevil” ter prva izvedba opere Cavalleria Rusticana na prostem. Otvoritvena slovesnost bo 19. in 20. januarja, nastopilo pa bo 2.000 glasbenikov iz vseh vasi Bazilikate in številnih drugih delov Evrope. 

Zakaj EPK? 

Mesta se izberejo na podlagi njihovega kulturnega programa, ki mora imeti izrazit evropski vidik, spodbujati udeležbo in dejavno udejstvovanje mestnih prebivalcev ter prispevati k dolgoročnemu razvoju mesta in okoliških regij.

Naziv evropske prestolnice kulture je tudi odlična priložnost, da mesta spremenijo svojo podobo, se umestijo na svetovni zemljevid, privabijo več turistov in ponovno razmislijo o svojem razvoju s pomočjo kulture. Naziv ima dolgoročen učinek, in sicer ne le na kulturno, temveč tudi na socialno in gospodarsko življenje mesta in regije.

Leta 2012 je EPK gostil Maribor s partnerskimi mesti

Slovenija je EPK že gostila in sicer leta 2012, ko je mesto Maribor s partnerskimi mesti (Murski Soboti, Novem mestu, Ptuju, Slovenj Gradcu in Velenju) izvedlo številne dogodke s področja kulture.

Lani sta EPK gostila Valletta (Malta) in Leeuwarden (Nizozemska), prihodnje leto bosta laskavi naslov nosila hrvaška Reka in irski Galway. 

Slovenija bo EPK ponovno gostila leta 2025

Po Mariboru, ki je bil EPK 2012 skupaj s partnerskimi mesti, bo izbrano slovensko mesto ta naziv ponovno gostilo leta 2025. V boj za kandidaturo so se trenutno podala 4 mesta – Nova GoricaLjubljanaLendava in Kranj. Spremljajte nas saj bomo zmagovalca predstavili tudi na tem portalu.  

Poziv k prijavi za izbor koordinatorja aktivnosti

Generalni direktorat Evropske komisije za izobraževanje in kulturo (DG EAC) je objavil poziv za izbor koordinatorja aktivnosti na področju krepitve zmogljivosti za bodoče EPK. Rok za prijavo je 16. jan. 2019. 

Na podlagi ankete, ki smo jo izvedli konec leta 2018, se bomo na mlad.si  na vašo željo v mesecu februarju posvetili kulturi.  Če ste anketo zgrešili si jo lahko vedno ogledate tukaj.

Vabimo vas torej, da nas v februarju spremljate še naprej! 

Več o  EPK 2019 in dogodkih na spodnjih povezavah:

Matera 2019, European Capital of Culture – YouTube predstavitev

Plovdiv – European Capital of Culture 2019! – YouTube predstavitev 

Plovdiv 2019 – evropska prestolnica kulture #Plovdiv2019 

Matera 2019 – evropska prestolnica kulture #Matera2019 

Evropske prestolnice kulture: informativni pregled

Evropske prestolnice kulture – 30 let dosežkov (knjižica)