EU zadeve / Okolje in trajnost

Evropska unija mladim kmetom namenja denarno pomoč

24. 2. 2021 avtor: Uredništvo

Ta teden se je začel javni razpis za zagon dejavnosti za mlade kmete, ki jih je razpisala Evropska unija. Na razpolago je dobrih 10 milijonov evrov. Do pomoči ob prevzemu kmetije so upravičeni mladi med 18. in 40. letom starosti, ki imajo ustrezno poklicno znanje in usposobljenost.

Pogoj za izplačilo vseh sredstev je izpolnjevanje predpisanih obveznosti in izpolnitev vseh razvojnih ciljev iz poslovnega načrta, ki ga mora mladi kmet priložiti vlogi na javni razpis. V poslovnem načrtu mladi kmet prikaže gospodarski razvoj kmetijskega gospodarstva in prispevek k horizontalnim ciljem (okolju, inovacijam ali prilagajanju na podnebne spremembe).

Izplačilo pavšalne podpore, ki znaša 45.000 evrov je namenjeno zaposlenim na kmetiji in 18.600 za tiste, ki kmetujejo ob službi. Podpora se dodeli kot pavšalna pomoč v obliki nepovratne finančne pomoči, in se izplača v dveh obrokih.

Vnos prijavnega obrazca v elektronski sistem in vložitev vloge na javni razpis  poteka od 22. 2. 2021 do vključno 15. 6. 2021.

Več informacij in razpisne pogoje najdete tukaj.

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano