Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 23 Dec. 2020

Glokalni Skavti – lokalni za globalno

Teden globalnega učenja, ki se ga že šesto leto udeležujejo tudi člani Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, je z največjo intenziteto potekal tretji teden v novembru med 16. in 20. 11. 2020, v razširjenem terminu pa letos kar ves november. Geslo akcije je bilo "To je NAŠ svet!"

Letošnje akcije se je udeležilo 700 članov in članic ter mladinskih voditeljev, slednji so imeli prav poseben izziv prilagoditi aktivnosti za srečanja, ki so letos potekala digitalno, preko spleta.

Skavtinje in skavti so znotraj tematike globalnega učenja in ciljev trajnostnega razvoja, letos poudarili pristope sodelovanja in spoštovanja kot temelj odnosov do kogarkoli in česarkoli. S tem so opozarjali na to, da se zavest do ohranjanja vsega živega in neživega začne pri sobivanju v odnosih, kjer se spodbuja sodelovanje, spoštovanje in sprejemanje.

Pripravili so tudi gradivo s predlogi aktivnosti, ki so jih mladinski voditelji v lokalnih enotah izvajali na svojih rednih, (tokrat spletnih), srečanjih. Aktivnosti so izvajali člani vseh starostnih skupin, od najmlajših bobrov in bobrovk (6-7 let), do popotnikov in popotnic (16–21 let). V aktivnostih so se še posebej osredotočali na tri cilje trajnostnega razvoja; odpravo revščine, odpravo lakote ter trajnostna mesta in skupnosti. Preko aktivnosti so člani krepili zavest o lokalnem vplivu na globalni ravni ter moči, ki jo imajo naše navade, življenjske odločitve in posledično življenjski slogi.

Letošnjo akcijo je spremljala tudi duhovna misel, ki je vabila udeležence k prepoznavanju dostojanstva vsake osebe in globalnega bratstva in sestrstva v svetu in v času, ki ga živimo. Izzivi, pred katere nas postavlja čas, so zadeva nas vseh, skupaj, povezanih. V prihodnost bomo šli skupaj, ali pa prihodnosti za človeštvo ne bo. Smo otroci te iste zemlje, ki je naša gostiteljica. Kaj je globalno? Vsak s svojim osebnim bogastvom, z bogastvom svoje vere, vsak s svojim glasom in vsi bratje.

Vir: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

97581

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino