Organizacije za mlade

Gremo v Emavs!

20. 4. 2021 avtor: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov

Skavti so se na velikonočni ponedeljek podali na romanje v Emavs. Tja sta ste po starem izročilu v Lukovem evangeliju na pot odpravila učenca, ko se jima je prikazal vstali Kristus. Po tradiciji se zato  obiskovanje bližnjih na velikonočni ponedeljek imenuje pot v Emavs. Mesto s tem imenom sicer danes ne obstaja, je pa najverjetneje, da je svetopisemski Emavs današnje mesto Al-Qubeiba, ki leži na primerni razdalji ‘šestdesetih stadijev’ od Jeruzalema, od Slovenije pa je oddaljen 3.398 kilometrov.

Tako so si v okviru akcije April – mesec zdravja vzeli čas za druženje s svojo družino in se vsak v svojem okolišu odpravili na romanje. Poti, ki so jih prehodile posamezne družine, so na koncu sešteli in ravno, ko je dobro padel mrak, se je kilometrov nabralo že dovolj, da bi s predajo štafete lahko prišli prav do Emavsa.

Na koncu dneva so zbrali kar 4.598 kilometrov! Na romanje se je odpravilo 122 družin po celi Sloveniji, skupno to pomeni 445 parov nog. Najmlajši udeleženec romanja je štel rosnih 7 mesecev, najstarejši pa 68 let. Akcija je bila del projekta Izzivaj – uživaj, ki ga izvajajo Skavti pod okriljem Ministrstva za zdravje RS, s katerim si prizadevajo za več gibanja in bolj zdravo prehrano njihovih članov in njihovih družin. To je bila prva od spodbud k zdravim navadam in povabijo vas, da tudi sami večkrat zberete svojo družino in se odpravite na pohod ali sprehod. Slike, ki so jih ves dan prejemali od veselih družin, povedo več, kot tisoč besed. Svež zrak in gibanje res lahko delata čudeže!

Več o projektu lahko najdete na spletni strani

Vir: Združenje Slovenskih katoliških skavtinj in skavtov